Nás si nekoupíš, Babiši! Hajzle, jsi jako nemoc. Příště na Letné. A chystáme mnohem víc. Mádl, Jaroš, Čvančarová a masakr na Václaváku

04.06.2019 20:57

V úterý večer se na Václavském náměstí uskutečnila v pořadí již pátá protivládní demonstrace organizovaná spolkem Milion chvilek pro demokracii. Tentokrát se kromě odchodu ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) požadovala také demise premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle odhadu organizátorů zaplnilo náměstí kolem 120 tisíc lidí ze všech koutů České republiky, a dá se tak hovořit o největší demonstraci od roku 1989. Se svými projevy také vystoupili například šéf Transparency International David Ondráčka, odborník na marketing Martin Jaroš, herečky Jitka Čvančarová a Iva Pazderková nebo herec Jiří Mádl a další.

Nás si nekoupíš, Babiši! Hajzle, jsi jako nemoc. Příště na Letné. A chystáme mnohem víc. Mádl, Jaroš, Čvančarová a masakr na Václaváku
Foto: Repro Facebook
Popisek: Jiří Mádl na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Akce započala na Václavském náměstí v 18:30 hod. Kvůli velkému počtu zájemců organizátoři rozšířili akci i do spodní části Václavského náměstí. Demonstrace za demisi Benešové se konají již každý týden od konce dubna. Před dvěma týdny se v centru Prahy podle organizátorů sešlo 50 000 lidí, minulý týden demonstrovaly tisíce lidí na různých místech mimo hlavní město. Nyní již do centra Prahy dorazilo podle odhadu 120 tisíc lidí.

Anketa

Přejete úspěch hnutí Milion chvilek pro demokracii?

9%
91%
hlasovalo: 33442 lidí

Při zahájení demonstrace přítomní lidé začali opakovaně skandovat heslo „demisi, demisi, demisi“ a „hanba“. S sebou si povětšinou přinesli vlajky České republiky a transparenty s nápisy adresovanými premiérovi. Na demonstraci byly podle pražské policie desítky policistů, osobní doprava na Václavském náměstí byla zastavena.

V protest proti Babišovi se demonstrace proměnila před dvěma týdny, kdy mu kritici z pódia vyčítali střet zájmů, kterým se zabývají i instituce Evropské unie, trestní stíhání v případu Čapího hnízda, dotace pro jeho někdejší firmu Agrofert i údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB).

S úvodním slovem přišel předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který při poslední manifestaci premiéra varoval, že pokud nepřijme jeho výzvu k veřejné debatě, kde by své kroky obhájil, přijde demonstrace další, a ještě větší, Babiš výzvu odmítl. Mezitím také vypluly na světlo světa nové informace vyplývající z auditní zprávy Evropské komise, které unikly do médií. Demonstrace za nezávislost justice se tak nyní posunula především směrem k premiérově střetu zájmů. 

Organizátoři dnešní demonstrace zopakovali své požadavky. „Požadujeme přijetí pojistek nezávislosti justice a demisi Marie Benešové. Za druhé Agrofert vrátí všechny neprávem obdržené dotace. Za třetí stopku veškerým dotacím pro Agrofert. Za čtvrté se Babiš zbaví médií a za páté nebude dělat, že je normální, že premiér naší země je člověk ve sřetu zájmů, jeho problémy poškozují celou zemi, požadujeme demisi Andreje Babiše,“ řekl hlasitě za povyku přítomného davu.

Kromě toho vyjádřil i obavy o nezávislost veřejnoprávních médií. „Tu ohrožuje hlasovací mašinerie ANO, SPD a komunistů. Může se to projevit při středečním hlasování o dvou členech Rady České tiskové kanceláře, kterými se mohou stát kandidát ANO David Soukup a Michal Semín za SPD,“ upřesnil.

„Pokud se to stane, hrozí, že kontrolní radu nejvlivnější tiskové agentury v zemi ovládne zcela ANO a SPD a že se možná předsedou této rady stane normalizační kádr Petr Žantovský,“ sdělil Minář směrem k účastníkům demonstrace.

Následně oznámil, kdy a kde se bude konat další demonstrace. „V úterý 11. června proběhne další vlna celorepublikových protestů kromě Prahy. Vzhledem tomu, že je nám tu těsno, se sejdeme příště na Letné. V neděli 23. 6. v 16:30 přijeďte, je to víkend, aby mohla přijít celá republika,“ zval občany na další velký protest.

Prvním hostem byl zakládající člen Unie daňových poplatníků ČR a specialista na postupy Ministerstva financí David Hubal. „Kromě toho, že v našem rozpočtu chybí 450 milionů korun za prapodivné dotace, jsem se z auditní zprávy Evropské komise dozvěděl, že Česko rezignovalo na kontrolu dotací! To mě překvapuje. Jak je možné, že čeští úředníci, když Brusel zastavil výplatu dotací, dál posílají sta miliony korun koncernu Agrofert,“ nechápe Hubal.

Poctiví úředníci podle něj totiž začali mít strach vykonávat svou práci dobře. „Babiš si všude dosadil své lidi. Nerozdávejme ale už prachy na podivné účely. Přestaňte se prosím bát,“ apeloval Hubal na české úředníky.

Připomněl, že šéfka justice Benešová se v nedělní Partii ptala, z čeho je toto setkání občanů financované. „Chtěla tím jen hodit špínu na naše setkání, vyvolat u lidí podezření, že nás financuje temná síla, a zmást vás, občany,“ uvedl a Benešové vzkázal, ať se podívá na transparentní účet Milionu chvilek, kde zjistí, že je to z peněz tisíců dárců.

Po něm vystoupil před publikem ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka, který se představil se slovy, že je ten, koho Babiš se svou estébáckou minulostí označuje za udavače. I on kvitoval Hubalova slova, že úředníci se dnes bojí a jsou pod politickým tlakem a útočí na nezávislou justice. „Stát prý selhává, úředníci trpí alibismem. Veřejné rozpočty nejsou bankomat pro Babišovo podnikání,“ sdělil, načež se ozval hlasitý pískot a jeho slova lidé podpořili skandováním hesla „není nám to jedno“.

Podotkl také, že špatné zprávy neberou konce a přijde další výsledek auditu, který bude ještě horší. „Bude se vracet ještě více peněz kvůli střetu zájmů Babiše a jeho firem,“ pokračoval Ondráčka. „Kdo odmítá realitu, pomáhá Babišovi a je spolupachatelem. Ať už se ti, kdo drží Babišovi vládu, poslanci ČSSD, ale i ANO, probudí. Je to hanba!“ apeloval na poslance ČSSD a ANO, aby napravili chyby. Demonstranti jeho projev prokládali skandováním hesel jako „Je to zloděj!“ nebo „Estébák!“.

„Andrej Babiš je cynický predátor, kterému na vás vůbec nezáleží. On pohrdá lidmi,“ dodal Ondráčka a připomněl, že ani v předchozích vládách před Babišem nefungovalo všechno dokonale. Politika byla plná korupčních skandálů, neuměla řešit řadu společenských problémů. Je podle něj potřeba pracovat na tom, aby se politika stala veřejnou službou, aby v ní byli kompetentní lidé, kteří mají promyšlenou strategii a určitou úroveň slušnosti.

Mikrofon předal české herečce a stand-up komičce Ivě Pazderkové. „Jsem tu, protože věřím v pravdu, poctivost a morálku. Nevěřím v lež, podvod a krádež. Nevěřím, že většina těch, kdo tu jsou a sedí ve Sněmovně a na radnicích, by věřili v něco tak přízemního. Chtěla bych jim vzkázat, že my všichni teď tady tvoříme budoucnost a historii. Až budeme na smrtelné posteli, ať máme svědomí čisté, že jsme pro demokracii, svobodu a pravdu udělali maximum,“ uzavřela herečka.

Vystřídala ji herečka, zpěvačka a moderátorka Jitka Čvančarová, která se podle svých slov přišla demonstrujícím poklonit. „Nejste lhostejní, chcete žít krásně svůj život. Jste introverti, kterým nedělá dav dobře, a jste tu, nejste někde na plovárně,“ řekla dojatě směrem k mase lidí. „V dětství nás naučili význam slov, jako jsou čest a pravda. V dnešní době jsou tato slova považována za nadávky. Jsou to ale základy demokracie a svobody. Zrada někdy bolí více než smrt. Klaním se vám,“ zopakovala Čvančarová.

Premiérovi poslala rovnou jasný vzkaz. „Pane Babiši, naše srdce, čest a svobodu si nekoupíte,“ řekla jasně a v modlící se pozici vyzvala přítomné, aby vydrželi, jelikož to vše potrvá ještě dlouho.

Anketa

Poškozuje Andrej Babiš pověst České republiky v zahraničí?

16%
84%
hlasovalo: 13083 lidí

Nechyběl ani spoluorganizátor slovenských protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga. „Slovensko vám fandí ve vašem zápase za slušné a spravedlivé Česko,“ řekl za slovenskou stranu s tím, že sledoval Babišova vyjádření a byl pohoršený a rozzlobený. „Používal totiž stejnou rétoriku jako náš bývalý premiér Fico minulý rok, kdy jsme žádali jeho demisi po vraždě novináře Kuciaka,“ zdůraznil Šeliga..

„To, co dělají Babiš a Fico, to je klasická taktika estébáků a oligarchů – snaží se zastrašit každého, kdo se jim postaví. Vy jste ale ukázali, že se nebojíte, bát by se měl Babiš,“ řekl a dodal, že na Slovensku jasně vidí, že náš premiér je ten, kdo se snaží ohrozit v Česku demokracii a destabilizovat zemi.

„Stydím se za to, že Babiš je rodák ze Slovenska. Na tomto místě před 30 roky vaši rodiči bojovali za svobdu, spravedlnost a demokracii, je to zápas, který nikdy nekončí,“ uvedl s tím, že dnes je třeba převzít tuto štafetu, nevzdat se, protože nikdo jiný to neudělá. Žádat demisi je podle jeho slov namístě. „Není pravda, že stačí vyhrát v demokratických volbách. Demokracie nejsou jen volby, ale každodenní živá diskuse, demokracie je i tohle náměstí, a to si nevolí toho, kdo klame a je zloděj,“ řekl na závěr svého proslovu.

Své přišel k současné politické situaci říct i herec a režisér Jiří Mádl, který je velmi rád, že si odmítáme zvykat na některé věci a omlouvat to tím, že když se krade a podvádí u nás, je to v pohodě, než když se krade například v Německu. „Je to stejně špatně! Dívejme se na to optikou vyspělého státu! Představte si, že by v Německu byl tajný agent, který po revoluci zbohatl díky kontaktům totalitního režimu, koupil si média, ovlivňoval je, pak byl i ministrem financí i premiérem, zničil tam pole a dělal si z lidí srandu,“ řekl Mádl s přesvědčením, že tohle je poslední záchvěv z let minulých. „Musíme vydržet a uvidíme se na Letné,“ doplnil.

„Můžu vám říct pravdu?“ vstoupil s otázkou na pódium marketér Martin Jaroš, kterému všechny stížnosti už prý lezou krkem, a nabídl tak jiný pohled na věc. „Babiš a ty strašné šlamastiky kolem něj jsou šance pro Česko, abychom konečně začali dělat věci správně,“ míní.

Anketa

Jste pro vypsání předčasných voleb do sněmovny?

17%
83%
hlasovalo: 27039 lidí

„Začít dělat politiku, na kterou můžeme být hrdí, na politickou katarzi je potřeba pořadného hajzla a my ho máme. Jestli to nezvládneme teď, tak už to nepřijde nikdy. Jestli toho hajzla nezužitkujeme, tak nestojíme za nic,“ dodal Jaroš s tím, že s Babišem naše země sahá na dno a je nejhorším ohrožením demokracie za posledních 30 let. „Věřím, že to zvládneme a postavíme silnější Česko, než si Babiš dokáze představit,“ doplnil.

Babiše přirovnal k nemoci, kterou jsou plané neštovice. „Je jako ta hnusná nemoc z dětství, vytvoříte si pak protilátky a do konce života máte pokoj. Jako země trpíme něčím podobným, chytli jsme ‚babišitýdu‘, ten parazit se přilepil na penězovody, nasadil chapadla do všech částí státu a lidem hází sladké drobky, aby jim ucpal pusu. Komunikuje tak, že člověk nepozná, že je otráven,“ uvedl a dodal, že demonstrace ukazuje, že si děláme protilátky, které skřípnou Babiše tak, že to příště už nedá.

Shromáždění bylo pak zakončeno českou hymnou, která zazněla v podání Hany Ulrychové, která již vystoupila minulý týden v Brně. 

Premiér Andrej Babiš i po zveřejnění informací z auditní zprávy střet zájmů popírá. Závěry auditorů tvrdí, že má na svou firmu stále vliv, i když ji formálně spravuje svěřenský fond, a proto Česko musí vrátit celkově až 450 milionů korun, jež byly vyplaceny Agrofertu.

Zpráva dorazila ve čtvrtek na Ministerstvo financí ČR a na Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Přestože úřady zprávu zveřejnit odmítly, a to z důvodu, že je důvěrná, dostala se v plném znění do médií.

Výchozím důvodem k demonstracím bylo jmenování Benešové ministryní spravedlnosti. Spolek Milion chvilek požaduje její odchod z funkce a jmenování nestranného ministra. Politici by podle něj měli zahrnout do zákonů sedm pojistek pro nezávislost justice. Spolek se obává zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu Babiše z podvodu při získání dotace na konferenční a rekreační areál Čapí hnízdo. Benešová i Babiš ale odmítají, že by narušení nezávislosti justice hrozilo. Benešová minulý týden uvedla, že se s protesty naučila žít.

Prezident Miloš Zeman v polovině května uvedl, že na demonstracích vystupují podivné zjevy, které představují skupinu lidí poražených v minulosti ve svobodných volbách. „Teď se snaží prostřednictvím těchto demonstrací mobilizovat svoje stoupence vůbec ne kvůli Marii Benešové, ale kvůli tomu, aby šli k eurovolbám,“ řekl. Protesty podle něj financují neziskové organizace, které přitom čerpají peníze ze státního rozpočtu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…