Naše země je připravena na situaci, kdy nebude proudit plyn z Ruska, ujistil Sobotka

16.06.2014 19:10

Česká republika je podle premiéra Bohuslava Sobotky připravena na případné výpadky dovozu ruského plynu, který do země proudí přes Ukrajinu a Slovensko. Premiér ale věří, že zastavení dodávek suroviny z Ruska na Ukrajinu se tranzitu plynu nedotkne a nepostihne evropské zákazníky ruského plynárenského monopolu Gazprom. Sobotka to v pondělí prohlásil před novináři v Bratislavě, kde se spolu se slovenským kolegou Robertem Ficem a eurokomisařem pro energetiku Güntherem Oettingerem zúčastnil Evropského jaderného fóra.

Naše země je připravena na situaci, kdy nebude proudit plyn z Ruska, ujistil Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Když byly (dodávky plynu) zastaveny z Ruska na Ukrajinu, tak to neznamená, že by měly být automaticky zasaženy dodávky, které jsou určeny pro země Evropské unie," řekl Sobotka.

Gazprom v pondělí přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny. Po krachu jednání ruská společnost požaduje, aby Kyjev platil za budoucí dodávky předem.

ČR je připravena pro případ, že by ruský plyn během tranzitu přes Ukrajinu začal mizet

Sobotka připomněl, že předsednictvo Bezpečnostní rady státu se už v minulých týdnech zabývalo vyhodnocením rizik ohledně dodávek plynu. „Naše země je připravena (...) pro případ, že by (ruský) plyn, který je určen pro evropské odběratele, začal během tranzitu přes Ukrajinu z nějakého důvod mizet, že by se nedostal na Slovensko a dále do České republiky," řekl. Premiér připomněl, že v podzemních zásobnících má Česká republika zásoby plynu na zhruba tři měsíce a že je napojena na alternativní trasy, kterými dokáže plyn získat. Ruská strana by mohla dodávky zajistit plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře a přes Německo či plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko.

Premiérův úřad poznamenal, že od plynové krize v roce 2009 byla učiněna opatření, která posilují energetickou bezpečnost České republiky. Zmiňuje v této souvislosti výstavbu plynovodu Gazela na česko-německé hranici a rovněž výstavbu plynového interkonektoru Storck na hranici mezi Polskem a Českou republikou.

Rusko by neutáhlo kohoutky pro Evropu, tvrdí ministr Mládek

Sobotka také uvedl, že Česká republika je v případě potřeby připravena pomoci Slovensku, které odebírá ruský plyn tranzitem přes Ukrajinu.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jenž doprovázel Sobotku na zasedání Evropského jaderného fóra, soudí, že Moskva v případě vyhrocení plynové krize dodávky suroviny do Evropy nezastaví. „Nemyslím si, že by Rusko utáhlo kohoutky pro Evropu. Na tom nemá zájem, protože by poškodilo samo sebe. Pro ruský státní rozpočet jsou příjmy z plynu jedním z nejdůležitějších zdrojů," řekl Mládek novinářům.

Ukrajina by měla získat plyn ještě před zimou a měla by naplnit své zásobníky

Podle Oettingera, který se neúspěšných jednání mezi Moskvou a Kyjevem ohledně dodávek plynu zúčastnil coby prostředník, je potřeba, aby Ukrajina získala plyn a dokázala před zimou naplnit své zásobníky. „Během studené a dlouhé zimy je pro denní spotřebu nutný i plyn ze zásobníků," upozornil Oettinger. Eurokomisař doufá, že jednání o dodávkách plynu z Ruska na Ukrajinu budou pokračovat ještě před letními prázdninami.

Snížit závislost Ukrajiny na dovozu plynu z Ruska by měly zpětné dodávky suroviny ze Slovensku, na nichž se Bratislava a Kyjev dohodly v letošním roce. Ukrajina ale ze Slovenska bude moci od podzimu získat méně plynu, než původně očekávala. Zpětné dodávky budou totiž realizovány přes méně kapacitní záložní plynovod spojující obě země, a nikoliv prostřednictvím tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn přes Ukrajinu a Slovensko dál do západní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…