Naštvaní handicapovaní občané začali psát dopisy Zemanovi

15.01.2015 14:38

Další institucí, která je pobouřena prezidentovými výroky o handicapovaných dětech a jejich integraci je Národní rada osob se zdravotním postižením. Zástupci této organizace posílají Zemanovi oficiální dopis, v němž mu sdělují, že by neměl mluvit o věcech, kterým nerozumí a které nezná. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

Naštvaní handicapovaní občané začali psát dopisy Zemanovi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chocni při setkání s občany

Prezidentovo vyjádření prý velmi nepříjemně překvapilo předsedu rady Václava Krásu. „Jde to proti trendům ve vyspělých demokratických zemích. Navíc to odporuje úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, usnesením EU i našim zákonům,“ dodal Krása s tím, že integrace postižených dětí je již standardem.

Národní rada osob se zdravotním postižením prezidentovi nabídne schůzku, na které by si mohli o problému promluvit. Setkání Zemanovi nabízeli již dříve, prezident však neměl o schůzku zájem.

Handicapované děti lze až na těžší případy do normální školy zařadit i podle ředitele Asociace speciálních pedagogů Jiřího Pilaře. „Inkluze ve školství je možná u různých typů dětí, které mají postižení smyslové, tělesné, nebo občas lehce mentálně postižené děti,“ uvedl Pilař.

Zařazení dětí s těžším mentálním postižením do normálních škol ale podle Pilaře nefunguje. Takové děti prý brzdí zdravé děti a jsou v kolektivu nešťastné. „Lidé, kterým chybí odbornost, si myslí, že můžeme zařadit mentála vedle nementála naprosto bez problému. S tím, že učitelé to zvládnou. A když to nebudou zvládat, tak budou mít x asistentů. Což je nesmysl, protože na to nejsou peníze,“ dodal Pilař.

reklama

autor: bra

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…