Návrh STAN na sloučení ministerstev není zdůvodněný, uvede vláda

18.01.2020 14:40

Za nedostatečně zdůvodněný zřejmě označí vláda návrh poslanců STAN na sloučení ministerstev zemědělství a životního prostředí do ministerstva pro udržitelný rozvoj. Kabinet by měl podle podkladů pro pondělní schůzi předkladatelům vytknout také to, že nevyčíslili hospodářské a finanční náklady navrhované změny, napsala ČTK.

Návrh STAN na sloučení ministerstev není zdůvodněný, uvede vláda
Foto: STAN
Popisek: STAN

K novele kompetenčního zákona pošle zákonodárcům pravděpodobně záporné stanovisko.

Zásadním změnám kompetenčního zákona by podle vládních legislativců měla předcházet podrobná odborná i politická debata. Neměly by být podle nich předkládány jako poslanecký, ale jako vládní návrh po důkladném rozboru a po standardním připomínkovém řízení.

„Odůvodnění předloženého návrhu zákona je velmi obecné a postrádá jak přesvědčivou argumentaci odůvodňující nezbytnost navrhované úpravy, tak i náležitý popis jejích hospodářských a finančních dopadů,“ stojí v předběžném stanovisku kabinetu.

Poslanci STAN navrhují sloučit ministerstva od roku 2026. Nový úřad by se měl zabývat úkoly obou nynějších ministerstev, od ochrany zemědělského půdního fondu, vodního hospodářství až třeba k potravinářskému průmyslu.

Návrh má podle předkladatelů za cíl spojit kompetence obou nynějších ministerstev pod jedno vedení se společnou odpovědností za ochranu životního prostředí i za státní správu v zemědělství. Spojení obou úřadů je podle nich nezbytné kvůli zvýšeným nárokům souvisejícím s klimatickou změnou. Ochrana a hospodaření s vodou a půdou by neměly být podle autorů v konfliktu.

Nové ministerstvo by také řídilo podřízené organizace. Jde o Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Státní veterinární správu, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Českou plemenářskou inspekci, Českou inspekce životního prostředí a Český hydrometeorologický ústav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…