Návrh na zrušení reformních zákonů projedná Ústavní soud koncem listopadu

07.11.2012 11:00

Ústavní soud (ÚS) svolal první veřejné jednání o návrhu poslanců ČSSD na zrušení 14 reformních zákonů ze sociální, zdravotní i daňové oblasti. Uskuteční se 27. listopadu. Plénum soudu si při jednání vyslechne názory kritiků i zastánců reforem. Je možné, že týž den soudci také rozhodnou.

Návrh na zrušení reformních zákonů projedná Ústavní soud koncem listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Návrh podali sociálně demokratičtí poslanci letos v lednu. Zpochybnili například zákony druhé části zdravotní reformy, sociální a důchodovou reformu a změny v dani z přidané hodnoty. Požadují zrušení všech 14 reformních norem, případně alespoň vyškrtnutí některých sporných paragrafů. Jde o jeden z nejsložitějších a nejsledovanějších návrhů v současné agendě Ústavního soudu. Zpravodajem, který připravuje nález, je předseda ÚS Pavel Rychetský, zjistila ČTK z webu soudu.

Zákony neschváleny předepsaným způsobem

"Jednání začne v 10:00 hodin a pro obsáhlost materie je plánováno do pozdních odpoledních hodin," uvedla mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Sociální demokraté ve stížnosti tvrdí, že 14 reformních zákonů nebylo ve sněmovně schváleno ústavou předepsaným způsobem. Vládní koalice prosadila loni v listopadu ve sněmovně kvůli obstrukcím ČSSD sloučení debaty k předlohám, řečnická doba na jednoho poslance činila dvakrát deset minut.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky koalice omezila právo projednávat zákony ve svobodné parlamentní rozpravě. ODS návrh v době jeho podání označila za pokračování negativistické politiky ČSSD. Sociální demokraté chtěli podle ODS zcela ochromit zákonodárný proces, na což prý musela koaliční vláda reagovat.

Sociální demokraté návrh doplnili o věcné argumenty k některým konkrétním paragrafům. V novele zákona o zaměstnanosti ČSSD žádá zrušit povinnost nezaměstnaných přijmout po dvou měsících registrace na úřadu práce veřejnou službu. V jednom ze zákonů zdravotní reformy by měl Ústavní soud podle ČSSD zrušit úpravu povinné přeregistrace poskytovatelů zdravotních služeb. Podle sociálních demokratů je ustanovení šikanózní, zpětně zasahuje do práv lékařů a odporuje principu právní jistoty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…