Návštěva Donbasu: Po stížnosti Petříčka teď promluvil sám Ondráček. Velmi ostře

16.05.2019 11:23

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke své cestě do Doněcku, za kterou byl zkritizován ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem (ČSSD) i předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. „Jděte se bodnout, pane ministře,“ napsal nyní Ondráček Petříčkovi.

Návštěva Donbasu: Po stížnosti Petříčka teď promluvil sám Ondráček. Velmi ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Při svém rezignačním projevu označil Zdeněk Ondráček poslance pravého spektra poslanecké sněmovny za demokratickou žumpu

„Přátelé, tak podle ministra Petříčka dělám ostudu. Já tam do té válečné oblasti na vlastní nebezpečí přivezl hračky, omalovánky a pastelky dětským sirotkům – a on tam posílá miliony korun pro fašistické neziskovky, armádní výstroj a zbraně, kterými jsou zabíjeni rodiče těchto dětí. Kdo z nás je větší padouch? Jděte se bodnout, pane ministře!“ napsal zostra Ondráček.

Podle Petříčka Ondráček svou cestou dělá ostudu České republice. Video z přijetí poslance Ondráčka představitelem samozvané Doněcké lidové republiky Denisem Pušilinem se objevilo na Twitteru. Ondráček však podle Petříčka Českou republiku oficiálně nezastupoval. Doněcká lidová republika je totiž neuznaná. Ondráčkovi tam ale zahráli i českou státní hymnu. 

„Kromě videa s tímto ,úspěchem‘ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ uvedl Petříček.

Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto “úspěchem” nevím, jaký byl cíl jeho cesty. https://t.co/EIc0IcLut7

— Tomáš Petříček (@TPetricek) 15. května 2019

„Díky a bylo by fajn se od této cesty distancovat a promluvit s velvyslancem Ukrajiny,“ poznamenal k tomu na Twitteru také poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. „To je samozřejmé,“ odvětil mu Petříček.

„Tohle se blíží vlastizradě. Ústavní činitel, který přísahal na zákony ČR, jedná v přímém rozporu se zahraniční politikou státu a v zájmu cizí moci. O tyto hlasy (KSČM) se vláda opírá v Poslanecké sněmovně, takže se nic nestane. Pan ministr Petříček vydá bezzubé stanovisko a nechá se od nich podporovat dál. Přesto se budeme snažit, aby k tomuto skandálnímu chování svého člena Sněmovna zaujala stanovisko. Mlčet není možné,“ poznamenal k tomu následně také předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Cesta komunistického poslance Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty pak není v souladu se zahraniční politikou české vlády ani podle premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér dnes na dotaz novinářů uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo. Problém by podle Babiše měl řešit Parlament vzhledem k tomu, že Ondráček je poslanec. Česká diplomacie se od cesty již distancovala, dnes se jí bude zabývat zahraniční výbor Sněmovny.

„Rozhodně to je na Poslanecké sněmovně, aby si tuto záležitost vyřešila. Ministerstvo zahraničních věcí nemá kompetenci a nemluví do parlamentní diplomacie. Můžeme pouze vyjádřit oficiální postavení a postoje vlády, která má odpovídat za zahraniční politiku naší země,“ řekl dnes novinářům minstr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministr zopakoval, že česká diplomacie se od Ondráčkovy cesty distancuje. „Budu rád, když i pan Ondráček vysvětlí, co bylo cílem této cesty, protože tam nejel reprezentovat ani Sněmovnu, ani Českou republiku, ale mělo to znaky oficiální návštěvy,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…