Názor není zločin! Lidé, kteří mají problém s Rakušanovou kampaní proti dezinformacím, se shromážďují pod peticí

02.02.2022 9:11 | Ze sítí

Nová vláda a především pak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hodlají začít tvrdě bojovat proti dezinformacím. Kromě státem placené kampaně, která se má soustředit především na vyvracení informací kolujících o onemocnění covid-19, kabinet plánuje další kroky včetně změny legislativy a zpřísnění trestů. Jak se však zdá, pětikoalice může s tímto záměrem tvrdě narazit.

Názor není zločin! Lidé, kteří mají problém s Rakušanovou kampaní proti dezinformacím, se shromážďují pod peticí
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

Mezi lidmi se totiž šíří petice „Názor není zločin“
 
„Nefandíme lžím, pomluvám, ani výzvám k násilí. Je ovšem nutné, aby se orgány činné v trestním řízení v případě projevů zabývaly pouze přímým návodům k závažným trestným činům (typicky - počkej si na něj v 9 u zastávky, chodí tam každý den, náboje jsou ve skříni) a jejich činnost nebyla zneužívána v politickém boji veřejných činitelů proti svým oponentům,“ píše se v petici, která tak reaguje na „válku dezinformátorům“, kterou v minulých dnech vyhlásil ministr vnitra Vít Rakušan. Taková „válka“ však podle signatářů petice přinese nárůst zneužívání existence verbálních trestných činů.
 
„Veřejní činitelé by měli mít zachováno stejné právo jako všichni ostatní občané České republiky bránit se proti poškození svého jména a žádat náhradu škody způsobenou projevy jiných lidí v občanskoprávním řízení. Stejně jako všichni ostatní přitom budou muset unést důkazní břemeno ve sporu dvou rovnocenných stran,“ stojí dále v petici, která chce docílit toho, aby se orgány činné v trestním řízení mohly zabývat jen skutečně závažnými trestnými činy. 
 
 
Iniciátorem petice je právník a předseda Svobodných Libor Vondráček. „Podporujeme totiž takovou míru svobody slova, že trestněprávní postih hrozí jen těm, kteří přímo navádí k závažným trestným činům, které jsou trestány již ve fázi přípravy. Např. když někdo bude psát: „počkej si na něj před prací, v osm končí, bude sám a tlumič koupíš tam a tam“. Vše ostatní by se mělo řešit v rámci soukromoprávních sporů, aby se trestní stíhání nestalo mocenským nástrojem provládních veřejných činitelů proti svým názorovým oponentům,“ vysvětlil Vondráček s tím, že podle něj je svoboda slova základní podmínkou demokratické soutěže myšlenek. 
 
„Pokud ji bude výkonná moc potlačovat a političtí oponenti se budou bát vyjadřovat své názory, pak je to konec demokracie. Nechceme si nechat sebrat již okrajovanou svobodu slova ještě více než dnes, protože svoboda slova je pro demokracii jako kyslík pro člověka. Když o ní začneme ve větší míře přicházet, bývá často už pozdě,“ doplnil Libor Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…