Názory má každý idiot. Otázkou je, zda jsou relevantní! Takže to Rusko a Ukrajina… Marek Vašut rozpoutal na veřejnoprávních vlnách smršť. Mnoho lidí zvedne ze židlí

03.12.2018 15:36

Herec Marek Vašut zavítal do Českého rozhlasu. Rozpovídal se tu o filmech a kultuře, ale nejen o nich. Věnoval se i politice. Raději se podívejte sami, jaká slova používal, když došlo na politiku. Nechyběla slova jako „hrůza“, „otřesné“ nebo sousloví „obchodníci s mocí“.

Názory má každý idiot. Otázkou je, zda jsou relevantní! Takže to Rusko a Ukrajina… Marek Vašut rozpoutal na veřejnoprávních vlnách smršť. Mnoho lidí zvedne ze židlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeden z moderátorů večera Marek Vašut

Hned v úvodu rozhovoru prozradil, že z celého lidstva je velmi nenadšen. Prý spějeme k hrozivým koncům. „Český spisovatel a výtvarník Josef Váchal v roce 1916 napsal, že ‚svět se řítí do ďáblovy řiti‘. A já si myslím, že teprve s nástupem technologií a internetu to nabralo ty správný obrátky,“ poznamenal host.

Je bytostně přesvědčen, že je třeba bojovat s „velkým bratrem“. Je to sice bitva prohraná, ale my ji přesto nesmíme vzdávat. Velký bratr se prý všude nezadržitelně rozlézá a lidé se vzdávají svého soukromí.

Vedle toho nabádal k určité zdrženlivosti při vyslovování různých názorů. „Názory má každý idiot. To je ta nejlacinější věc na světě. Otázkou je, jsou-li relevantní. Nerad říkám slovo správné. Co je správné, co je pravda, to už věděl Pontský Pilát,“ podotkl Vašut. Posléze to názorně předvedl nad tématem sporu Ruska a Ukrajiny v Kerčském průlivu. „Myslím si, že tady nikdy nebudu spokojen s názorem ani jedné strany. Každá má svou vlastní agendu. Každá říká přesný opak toho, co říká ta druhá. Já si myslím, že ta pravda bude asi někde uprostřed. Ale možná taky ne,“ konstatoval Vašut.

Anketa

Podporujete Viktora Orbána?

97%
3%
hlasovalo: 14533 lidí
„Prostě u tohoto, speciálně u takovýchto případů, se dneska zdržuji soudů. Protože k tomu nemám relevantní informace, protože to, co mi říká propaganda jedné nebo druhé strany, pro mě není rozhodující,“ řekl prostě a krátce Vašut. Jistěže může být chování států v minulosti určitým vodítkem, ale tato vodítka ještě neříkají, co ten či onen stát provede, či neprovede v budoucnu.

Vedle příliš rychle vyslovovaných názorů se má na pozoru před uplatňováním dvojího metru ve světě. „Co mě trápí určitě, je naprosto obludnej double standard, neboli česky dvojí metr. Ten je naprosto obludnej,“ pravil Vašut. Krev mu také pije politická korektnost. „S tím souvisí další obludnost, která, a tím jsem si naprosto jistý, vznikala s dobrým úmyslem, a to je politická korektnost. Cesta do pekla je dlážděna těmi nejlepšími úmysly. To je tak, když se původní dobré myšlenky chytnou šíbři anebo fanatici. Pak z politické korektnosti vybobtná MeToo a hon na čarodejnice,“ vyložil svůj pohled na dění kolem nás Vašut.

Pár slov věnoval i prezidentovi Miloši Zemanovi. V první volbě v roce 2013 ho podpořil, ale v roce 2018 už ne. Nelíbí se mu, jak Zeman mluví do médií. Prezident by si podle herce měl zachovat jistý nadhled. „Ten jeho slovní projev si myslím, že je zbytečnej,“ zdůraznil Vašut. Jedním dechem však dodal, že je nesmysl, že Zeman táhne Českou republiku na východ. „Hysterie, to, že táhne Českou republiku někam na východ, mně přijde úplně nesmyslná. Tohle (Česko) není žádný trakař na kolečkách, to se nikam odtáhnout nedá,“ zdůraznil Vašut.   

„Je sice pravda, že se na jedné straně kloní k Číně, ale současně se kloní k Izraeli. Je to prostě politika všech azimutů. Dělají to všichni a dělá to i on,“ zaznělo z úst hosta. „Víte, já souhlasím s tím, že Miloš Zeman je agent. Agent sám sebe,“ uzavřel toto téma Vašut.

Českou politiku jako takovou označil za tragédii. „Tragédie. Celé je to pro mě tragédie. Nekoukatelné, otřesné projevy. Fanatismus. Neumírněnost ani jedné ze stran. Hrůza. Jsou to špatní herci, technokrati. Jsou to obchodníci s mocí, prostě. Hrůza. To je emocionální soud, který si nechávám prostě pro sebe,“ prohlásil Vašut.  

On sám by prý v politice nevydržel ani hodinu. Svět politiků považuje za kvazisvět, ve kterém nechce žít. „Já jsem šťastnej, že jsem v podstatě jenom kašpárek, který lidi baví a dostává za to zaplaceno,“ prohlásil Vašut.

Životní radost mu nedělá politika, nýbrž dobré jídlo, dobré víno a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…