Ne Peroutka, ale Zeman se zhlédl v totalitě. Skončí, jak si zaslouží, vzkazuje Daniel Kroupa

01.09.2016 18:49

Pravděpodobně v souvislosti s dnešním soudním verdiktem, který nařídil prezidentské kanceláři, aby se za část prezidentových výroků ohledně Ferdinanda Peroutky omluvila, se nad celou záležitostí na svém facebookovém profilu zamyslel politolog a bývalý předseda ODA Daniel Kroupa.

Ne Peroutka, ale Zeman se zhlédl v totalitě. Skončí, jak si zaslouží, vzkazuje Daniel Kroupa
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Kroupu zaujal výrok prezidenta Miloše Zemana, jenž mluvil pravdu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením totalitních ideologií a který byl také předmětem soudního sporu. „Spletl se pouze v tom, že jako příklad uvedl Peroutku, a nikoli sebe,“ napsal Kroupa a poukázal na to, že právě Zeman vstoupil do komunistické strany v roce 1968. Tedy v době, „kdy se zhroutila cenzura a i ta nejtupější část veřejnosti se dozvěděla o zločinech proti lidskosti, napáchaných touto stranou v padesátých letech“.

Řeči komunistů o demokratickém socialismu byly podvodné

Podle Kroupy byly řeči komunistů o demokratickém socialismu podvodné. „Protože ani na chvilku nepřipustili, že by to mělo znamenat zrušení jejich mocenského monopolu. Požadavky na pluralitní politický systém označovali za kontrarevoluční. Cílem nebyla výměna politického systému totalitního za demokratický, ale výměna diskreditované konzervativní generace za reformisty,“ napsal Kroupa.

Podle jeho názoru měla demokratizace spočívat v tom, že do zkostnatělé Národní fronty vedené KSČ přijmou některé nově vzniklé organizace jako sociální demokraty nebo KAN a pojede se dál. „Právě to byla příležitost pro mladé kariéristy, kteří předpokládali, že členstvím v komunistické straně získají výhody oproti svým vrstevníkům a zaujmou vedoucí funkce po odstraněných stalinistech.“

Co přivedlo mladého Zemana do komunistické strany

„Sovětská okupace tyto naděje zmařila a mladých komunistů se v následujících čistkách stalinisté zbavili,“ podotkl Kroupa.

Dodal, že dnes už tušíme, že to nebyla jen fascinace zrůdným učením, ale pravděpodobně i charakterová vada, co přivedlo mladého Miloše Zemana do komunistické strany. „Zakrýt své vlastní pochybení se Miloš Zeman pokusil odvedením pozornosti ke statečnému intelektuálovi Ferdinandu Peroutkovi, kterého lživě obvinil z podobného selhání. Peroutka ovšem neselhal, zato Zeman si touto lží zajistil své historické místo mezi Fierlingerem a Jakešem. Bojím se však, že má větší ambice,“ dodal Daniel Kroupa.

Celý text příspěvku Daniela Kroupy na jeho facebookovém profilu:

Miloš Zeman mluvil pravdu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením totalitních ideologií. Spletl se pouze v tom, že jako příklad uvedl Petoutku a nikoli sebe. To on vstoupil do komunistické strany v roce 1968, kdy se zhroutila cenzůra a i ta nejtupější část veřejnosti se dozvěděla o zločinech proti lidskosti napáchaných touto stranou v padesátých letech. V oficiálních vyjádřeních KSČ se ovšem mluvilo pouze o "deformacích", které měly spočívat v tom, že byli, pronásledováni, tedy mučeni, popravováni a vězněni komunisté. Jakoby na ostatních nezáleželo. Řeči komunistů o demokratickém socialismu byly podvodné, protože ani na chvilku nepřipustili, že by to mělo znamenat zrušení jejich mocenského monopolu. Požadavky na pluralitní politický systém označovali za kontrarevoluční. Cílem nebyla výměna politického systému totalitního za demokratický, ale výměna diskreditované konzervativní generace za reformisty. ("Demokratizace" měla spočívat v tom, že do zkostnatělé Národní fronty vedené KSČ přijmou některé nově vzniklé organizace -sociální demokraty, KAN a pojede se dál.) Právě to byla příležitost pro mladé karieristy, kteří předpokládali, že členstvím v komunistické straně získají výhody oproti svým vrstevníkům a zaujmou vedoucí funkce po odstraněných stalinistech.

Sovětská okupace tyto naděje zmařila a mladých komunistů se v následujících čistkách stalinisté zbavili.

Pravda, jak už dnes tušíme, nebyla to jen fascinace zrůdným učením, ale pravděpodobně i charakterová vada, co přivedlo mladého Miloše Zemana do komunistické strany. Zakrýt své vlastní pochybení se Miloš Zeman pokusil odvedením pozornosti ke statečnému intelektuálovi Ferdinandu Peroutkovi, kterého lživě obvinil z podobného selhání. Peroutka ovšem neselhal, zato Zeman si touto lží zajistil své historické místo mezi Fierlingerem a Jakešem. Bojím se však, že má větší ambice


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…