Ne, do Česka ne, vědí moc dobře uprchlíci. Ale stejně tu přivítáme 80 Syřanů

15.11.2016 7:09

Uprchlíci se České republice vyhýbají. Jak ukazují i policejní statistiky, týdně se u nás odhalí jen jednotky případů nelegálně pobývajících cizinců. Píše o tom dnešní deník Právo.

Ne, do Česka ne, vědí moc dobře uprchlíci. Ale stejně tu přivítáme 80 Syřanů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Noční zásah těžkooděnců v uprchlickém táboře v Calais

V českých zařízeních pro zajištění migrantů je pak v současné době celkem 62 lidí. A to i přesto, že kapacita těchto zařízení je více než desetinásobná. Jde o osoby zadržené z důvodu porušování pobytového režimu, které čekají na vyhoštění. Jak uvedla Hana Malá z ministerstva vnitra, většina ze zadržovaných cizinců u nás jsou Ukrajinci, následovaní Vietnamci a Alžířany.

Naplněnější jsou pak střediska pro žadatele o azyl, kde pobývá zhruba 350 cizinců čekajících na rozhodnutí českých úřadů. „Průměrný počet žádostí o mezinárodní ochranu činil v tomto roce 115 žádostí za měsíc, přičemž maximum bylo 179 žádostí v únoru a minimum 96 v květnu,“ poznamenala Malá. I tak je to stále méně než loni. 

O tom, že příliv uprchlíků z tzv. balkánské cesty se de facto zastavil, pohovořila i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. „V současné době jsou záchyty nelegálních migrantů u nás takřka mizivé, jde maximálně o jednotky případů týdně a ani s blížící se zimou nelze očekávat žádnou změnu v tomto směru,“ uvedla.

Malá pak v závěru informovala o tom, že do Česka by měla na základě mezinárodních smluv zamířit osmdesátka syrských uprchlíků, kteří jsou v současné době zadržováni v Turecku. Ti se nyní prověřují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…