Neandrtálci taky řvali! Obecní blázen... Zeman na náměstí srovnal odpůrce, který křičel z davu

16.09.2016 14:18

Setkáním s občany v Letohradě zakončil prezident Miloš Zeman svou návštěvu v Pardubickém kraji. „Pane prezidente, vítej na Orlicku,“ pozdravil jej hejtman kraje Martin Netolický (ČSSD).

Neandrtálci taky řvali! Obecní blázen... Zeman na náměstí srovnal odpůrce, který křičel z davu
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na oficiální návštěvě Pardubického kraje

„Bylo by poněkud podivné, kdybych vás poučoval o historii vašeho města, i když jsem ji nastudoval,“ zahájil Zeman s tím, že jej zajímala i vzdálenější historie. „Původní návrh byl Stalinov. Kdyby ten návrh tenkrát prošel, jmenovali byste se opět Kyšperk,“ zmínil původní názvy města prezident. 

Své úvodní slovo následně věnoval následujícím krajským a senátním volbám. „Nebudu propagovat žádnou politickou stranu. Za prvé to prezidentovi nepřísluší. A za druhé – občanům se nemá vrtat díra do hlavy. Mají svůj vlastní rozum,“ řekl Zeman a hovořil o volební účasti. „Před každými volbami občany prosím, aby šli k volbám. A oni někde odpovídají: Stejně se nic nezmění, proč bych tam šel. A já vám proto řeknu jeden velmi extrémní příklad. Představte si, že k volbám přijde jeden jediný volič. A ten jediný člověk vhodí do urny kandidátku své strany a kandidáti této strany získají sto procent a obsadí plný počet mandátů. Proč to říkám? Protože ten, kdo nevolí, ten volí. Ale neví o tom. Neví o tom, že například v tomto mezním případě zvolil tu stranu s tím jedním jediným voličem,“ uvedla hlava státu. Volby jsou podle něj svátek demokracie. „A říká se, že občan je v tento den králem, suverénem. Využijte tohoto svého práva: Volte si, koho chcete, ale volte,“ sdělil.

Malí lidé neumějí unést porážku, prohlásil Zeman

První z dotazů směřoval na „nekritické adoranty vašeho zesnulého předchůdce a vašeho protikandidáta z voleb“. „Jsou tak arogantní a blazeovaní, že nazývají občany, kteří vás zvolili prezidentem republiky, jako burany a nevzdělané kretény a podobně,“ zmínil tazatel. „Malí lidé neumějí unést porážku. Velcí lidé vědí, že život je střídání vítězství a porážek. Nikdy pořád nevyhráváme, ale také nikdy pořád nejsme poráženi. A na tom je to krásné. Z té porážky se někdy naučíme daleko víc než z vítězství. Protože vítězství nás ukolebává, myslíme si, že jsme mistři světa. Porážka nás přinutí, abychom o sobě více přemýšleli,“ sdělil Zeman. „Každý má svaté právo na svůj vlastní názor. Nikdo nemá právo povyšovat svůj názor nad názory ostatních. Pokud to dělá, je on ten buran,“ dodal.

„Několikrát jsem vystupoval proti intervencím České národní banky. Nechci nikoho poučovat, ale velmi stručně: Kurz měny je vlastně cena peněz. Cena peněz dané země. A každá cena se řídí nabídkou a poptávkou. Když do toho zasáhnete, tak v podstatě znehodnotíte zboží, které se jmenuje české peníze. Poznáte to přímo, když vyjedete do zahraničí a najednou zjistíte, že tam platíte dejme tomu o deset procent víc než před rokem,“ zmínil k další otázce, ohledně kurzu české koruny vůči euru, Zeman. Opatření České národní banky bylo podle něj chybné. „Doufám, že do roka a do dne dojde k jeho zrušení. Nový guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl veřejně, že předpokládá zrušení tohoto kurzového závazku v září 2017, tedy za jeden rok,“ doplnil.

Následně se hovořilo o euru. „Varoval bych před tím, abychom si mysleli, že euro je nějaký zázračný nástroj. Je to stejné, jako když vyměníte teploměr. Kdy se dříve měřilo Fahrenheitem či Kelvinem. Teploměr ale neovlivňuje teplotu. U teploměru to lidé chápou. U společné měny si myslí, že ovlivňuje ekonomiku,“ řekl Zeman.

Samozřejmě, že nechyběla ani jeho věta vůči německé kancléřce Angele Merkelové. Při setkání s ní řekl, že v případě, že si někoho pozvete domů, také jej neposíláte na oběd k sousedům. Byla to jeho noticka k uprchlické krizi. „Imigrační vlny se musí, stejně jako povodeň zastavit. Ať už hrází, nebo nějakou protipovodňovou bariérou. Podstatné je, kde je zastavíte. Buď na hranicích Evropské unie, nebo je zastavíte na národních hranicích. Každého napadne, že je výhodnější je zastavovat na hranicích Evropské unie. Pokud Evropská unie nebude schopna chránit svoje vnější hranice, nastupuje řešení B, a to je ochrana národních hranic. Já jsem nedávno v televizi uváděl, že Rakousko začíná připravovat stokilometrový plot na hranicích s Maďarskem. Včera mě nějaký hloupý server, Demagog.cz, opravil, že nyní bude vybudováno pouze 30 kilometrů,“ rýpl si. Na ochranu hranic pak dle jeho názoru potřebujeme i vojáky, policisty a hasiče. 

A opustit Evropskou unii, nebo ne? I na to přišla v Letohradě řeč. „Když dostáváte z Evropské unie navíc desítky miliard korun, tak proč to nebrat? Proč zabíjet slepici, která snáší zlatá vejce?“ zmínil prezident. „Je dobré být součástí impéria, o němž se říká, že je politický trpaslík a ekonomický obr. Politická korektnost nám zabraňuje, abychom řekli, že jde o peníze,“ zazpíval prezident popěvek Abby „Money, Money“. 

Další z žen prognózovala, že volby vyhraje hnutí Starostové a nezávislí a výrazně si polepší ODS. „Je možné, aby volby nebyly?“ zeptala se. „Ano, zaveďte diktaturu. Ale asi po roce by nás to přestalo bavit,“ sdělil Zeman. Poté se rozhovořil i o průzkumech veřejného mínění. „Buď to dělají z blbosti, nebo pro peníze,“ parafrázoval Jana Wericha Zeman.

Na závěr prezident pověsil prezidentskou stuhu na prapor města a podepsal se do pamětní knihy. Jako dar si odvezl mimo jiné popelník. „Neandrtálci také řvali,“ zareagoval na muže, jenž začal pokřikovat na náměstí „fašismus, špína, hnus“. „Ten obecní blázen, který tady teď křičel, toho nebudu brát jako občana Letohradu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…