Nebezpečí pro vládu: Plány ohroženy, Marek Benda musí zasahovat

08.04.2013 8:02

Podle propočtů může dát koalice ve Sněmovně dohromady až 102 hlasy. Skutečnost je jiná. Kvůli služebním cestám a nemocím už musela hlasování o některých zákonech odložit. I opoziční ČSSD si všímá, že koalice se pomalu drolí. Informuje o tom deník Právo.

Nebezpečí pro vládu: Plány ohroženy, Marek Benda musí zasahovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

K přehlasování Senátu, pokud vrátí nebo zamítne zákon, nebo prezidentského veta potřebuje vládní koalice dát ve sněmovně dohromady 101 hlasů. To se jí nepodařilo již minulý týden, kdy musela nakonec odložit hlasování o dvou zákonech, protože chyběli dva poslanci. Představitelé koalice podle Práva připouštějí, že v době hlasování o zákonech budou muset „přikovat své poslance ke sněmovním lavicím.“ To prý může být nesplnitelný úkol. „Je to složité, ale doufám, že jsme schopni dát dohromady 101 hlasů,“ řekl Právu předseda klubu ODS Marek Benda.

Zakázat nejde nemoc a rebelii

Benda prý dokonce připustil, že pro tyto případy možná bude nucen zakázat svým členům zahraniční cesty. I podle předsedy STAN Petra Gazdíka bude záležet především na disciplinovanosti členů koalice. Podle Práva Gazdík již zahraniční cesty dávno zakázal, a to s výjimkou těch, z nichž vyplývají závazky vůči zahraničním organizacím. Marek Benda z ODS k tomu však dodává, že nemoci zakázat nemůže a zrovna tak rebelii. „ Pokud se objeví rebelující, můžu s tím mít problém, pokud ne, tak máme 101 za předpokladu, že někdo neonemocní nebo nebude v zahraničí,“ poznamenal Benda. V takovém případě prý bude nutné hlasování odložit.

Opozice si mne ruce

Předseda klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc prý Právu řekl: „Ten rozklad koalice začal poměrně brzy, očekával bych ho tak tři měsíce před volbami.“ Podle Tejce začínají být vztahy mezi stranami v koalici hodně nepřátelské. Spočívat to prý může v tom, že řada poslanců nemá jistotu, že se po volbách dostane do sněmovny. Tejc si prý, podle Práva, myslí, že koalice již nebude schopna nic zásadního prosadit. Tomu se ale údajně brání Petr Gazdík. Ten prý soudí, že ve Sněmovně budou ještě klíčové zákony, a to v oblasti zdravotnictví nebo boje proti korupci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…