Nebojte se. Pekarová utěšuje ty, kteří ve volbách nedali hlas SPOLU

11.10.2021 22:38

Letošní sněmovní volby přinesly zvrat, nad hnutím ANO zvítězila trojkoalice SPOLU. Ovšem v některých onen zvrat vyvolává velké obavy. Právě k nim se obrací předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a slibuje, že i bez ANO bude lépe.

Nebojte se. Pekarová utěšuje ty, kteří ve volbách nedali hlas SPOLU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Koalice SPOLU se českým občanům zavázala k tomu, že dá Česko dohromady. „Svému slibu dostojíme! SPOLU odstartujeme změnu,“ deklaruje.

Pekarová Adamová zdůrazňuje, že jejich cílem není českou společnost rozdělovat, tedy budou tu i pro své nevoliče, které chtějí přesvědčit o svých schopnostech řídit dobře tuto zemi.

„Ačkoli jsme SPOLU vyhráli volby, jsem si vědoma, že jsou občané, kteří nás z různých důvodů nevolili. Bude i mým úkolem přesvědčit je, že kompetentní politika povede k tomu, že se budou mít i oni sami lépe,“ píše ve svém tweetu.

A dodává: „Nenávistná kampaň ANO skončila, teď je načase zasypávat příkopy.“

 

 

Jejich snahy ocenil Ivo Bednář: „Kéž by se vám to podařilo. Oceňuji vaše slova – uvidí se při první krizi, jak zůstanete SPOLU. Držím palce,“ vzkázal.

Objevily se však opět pochybovači: „Po tom, co jste tu jako politici poslední měsíce předváděli, je to tak trochu mission: impossible,“ neodpustil si diskutér.

„Hlavně to nepodělejte jako vláda roku 1990, teď budeme všichni hodní a nikoho nezavřeme! Výsledky sklízíme dodnes!“ zapojil se do diskuse Roman Racek.

Další naznačili, že cesta ke kýžené změně bude ještě dlouhá. „Začne ještě horší kampaň o post prezidenta a záchranu estébáka před Mírovem. Bude pouze škodit, lhát, zdržovat, obstruovat. Se 71 šašky v lavicích toho pořád může dost,“ upozornil Jenda.

Prezident Miloš Zeman před volbami avizoval, že sestavením vlády pověří šéfa nejsilnější strany, nikoliv koalice. Tím je tedy přes sobotní volební prohru Andrej Babiš (ANO). Ovšem povolební vyjednávání značně komplikuje prezidentova hospitalizace v nemocnici. Kdo bude sestavovat novou vládu, v tuto chvíli zatím není jasné.

Se žádostí o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala počká, až budou zprávy, že se zdravotní stav hlavy státu zlepšil. Schůzku, o kterou chtěl požádat na základě výsledků voleb, považuje za důležitou pro všechny další kroky, které je v České republice potřeba udělat.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. K odvolání prezidenta je pak potřeba 101 poslanců plus 41 senátorů.

V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna. Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…