Nebude lepší bojovat proti zlu společně s běženci, nabádá ekonom Sedláček

18.09.2015 12:25

Ekonom Tomáš Sedláček se na serveru iHNed.cz zamýšlí nad uprchlickou krizí. Dle něj bychom měli vědět, že civilizace nebojuje se zlými barbary, ale proti zlu. „A před ním utíkají i běženci, měli bychom jim pomoct,“ uvedl Sedláček.

Nebude lepší bojovat proti zlu společně s běženci, nabádá ekonom Sedláček
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Uprchlickou krizi parafrázuje s Hrou o trůny, kde připomíná polovinu zápletky, jež je o Zdi a o zimě, která nastává. „Přichází zima“ je zvolání, které se prolíná celým seriálem jako refrén. Zeď, která chrání civilizovaný svět před divokými národy a nemrtvými příšerami ze severu, je pečlivě hlídána a její protržení znamená něco jako konec světa, píše Sedláček.

Civilizované země ve Hře o trůny nemají však dost energie na to, aby se zlu bránily samy. Hlavní hrdina se tedy snaží přesvědčit civilizované krále, aby se „severskými divochy“ uzavřeli smlouvu a společně bojovali proti skutečnému nebezpečí – proti zlu, popisuje dále Sedláček.

„Hra o trůny byla natočena dávno před tím, než se spustila běženecká vlna, paralela je to ale silná. Naše zdi se nyní staví směrem k Jihu, nikoliv Severu − je to spíše Jih, který nám dělá starosti. Evropa už se nějaký pátek nerozděluje na Západ a Východ, jako to bylo před deseti lety, kdy Východ vstupoval do Západu a kdy na Západě panovaly obavy z Východu,“ uvádí Sedláček s tím, že tehdy musela být Evropa skutečně ve strachu, když nás bylo z Východu hodně – skoro sto milionů.

„To píši jenom proto, aby bylo vidět, jakou odvahu rozšíření EU muselo doprovázet, pokud se podíváte na vlnu strachu a nenávisti, která doprovází běžence. Ano, i tenkrát se o nás říkalo, že krademe, jsme korupční, že Evropu zaplaví levní instalatéři z Polska a že se rozšířením EU zabrání rozšiřování dalšímu. Žádné strachy (snad až na ten poslední) se nekonaly,“ podotýká s tím, že i my bychom měli nyní brát uprchlíky jako příležitost, nikoliv jako hrozbu. 

„Bojíme se totality islámu − ale není to to samé, čeho se bojí a před čím utíkají běženci? A nebude lepší spolu s nimi bojovat proti zlu? My se nebojíme běženců, ale zla, které si myslíme, že s sebou nesou − a oni přitom před stejným zlem utíkají,“ uzavírá ekonom.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…