Nebudeme točit zmrzliny, ani čepovat pivo, řekl Zaorálek. Místo toho se tedy Marksová vymáchala ve vodě

03.09.2017 20:11

REPORTÁŽ Na libereckých pivních slavnostech se v sobotu odpoledne objevila i ministryně práce a sociálních věcí a lídryně kandidátky ČSSD v Libereckém kraji Michaela Marksová. Ještě předtím absolvovala část plavby na kánoi po řece Nise jako protest místních aktivistů žijících na hranici mezi Českem, Polskem a Německem proti rozšiřování těžby hnědouhelného polského dolu Turów, kdy se místní obávají, že kvůli tomu přijdou o spodní vody. „Je to velký problém, řešili jsme ho i na vládě,“ prozradila ParlamentnímListům.cz Marksová.

Nebudeme točit zmrzliny, ani čepovat pivo, řekl Zaorálek. Místo toho se tedy Marksová vymáchala ve vodě
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: ČSSD v Liberci

Tak jako se můry slétávají za světlem, Češi se shlukují u piva. Kvůli pivnímu doušku šli by světa kraj. V první zářijovou sobotu však v Liberci daleko jít nemuseli. Na Benešově náměstí v centru města se konaly pivní slavnosti. Návštěvníci mohli ochutnat piva několika pivovarů, což také v hojné míře činili. K tomu jim zahrálo i několik kapel, například Ready Kirken či Waldovy Matušky. Kde je hodně lidí, vyrojí se v čase předvolebním i politici. K vidění byl na náměstí před libereckou radnicí například lídr SPD v Libereckém kraji Radovan Vích. Pětka kandidátky hnutí ANO Marek Vávra dokonce ve stánku točil pivo. Což takové překvapení není, neb je majitelem pivovaru Frýdlant, který vaří vynikající pivo Albrecht. Bystřejší účastník akce, kterému ještě větší množství alkoholu zcela nezakalilo zrak, mohl spatřit na slavnostech celostátně nejznámější lídryni kandidující v Libereckém kraji, ministryni práce a sociálních věcí a místopředsedkyni ČSSD Michaelu Marksovou. ParlamentníListy.cz ji zastihly, když si od akce na chvíli odskočila. „Jdu se zahřát někam na polívku,“ konstatovala a ukazovala zcela promočené kalhoty. „Jela jsem z Hrádku po Nise s aktivisty na kánoi na protest proti rozšiřování těžby hnědouhelného dolu Turów,“ objasnila. Důl spolu s navazující elektrárnou leží těsně za hranicí. Na tento problém upozorňují místní politici a starostové dotčených obcí už řadu let. Obávají se toho, že těžba, která se má dostat až třicet metrů pod úroveň moře, stáhne spodní vody v širokém okolí. „Je to velký problém, řešili jsme ho i na vládě,“ sdělila ministryně.

Na pivní akci však letáky nerozdávala. „Tím lidi na takovýchto akcích neotravujeme,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz. Nehrozilo ani, že by na pivních slavnostech točila pivo. To sociální demokraté nedělají, jak vysvětlil Lubomír Zaorálek den předtím na setkání volebních lídrů ČSSD. „Nebudeme točit zmrzliny, ani čepovat pivo. To hlavní, co budeme dělat, je, že budeme mluvit o tématech, jako jsou nízké mzdy v této zemi, zdravotnictví, o penzích, rodinách s dětmi, o dostupném bydlení. Vyzývám všechny ostatní, aby také vyložili karty na stůl,“ řekl.

Chceme bojovat za důstojné mzdy

Marksová se jako ministryně tématu zvyšování mezd věnuje, v srpnu na vládě navrhla, aby se minimální mzda zvýšila z dosavadních 11 tisíc na 12 200 od 1. ledna 2018. Což vláda schválila. „Určitě chceme, aby lidé v Libereckém kraji měli mnohem vyšší mzdy. Je škoda,  že musejí jezdit pracovat do sousedního Německa. Je to také kraj, kde je řada projektů, které se starají o zaměstnávání lidí zdravotně postižených,“ uvedla na Facebooku při úterní návštěvě centra Koloseum, kde pracuje 65 lidí v chráněných dílnách. „Chceme bojovat jak za důstojné mzdy, tak za důstojné stáří,“ dodala Marksová. Sociální demokraté ve svém programu slibují navýšení minimální mzdy do roku 2022 na 16 tisíc, průměrná mzda má dosáhnout v té době 40 tisíc korun. Slibují též udržení hranice věku odchodu do důchodu na 65 letech a pravidelné navyšování penze. „Bylo by ideální, kdyby se důchody blížily ke čtyřiceti procentům průměrné mzdy, sdělila Marksová v rozhovoru pro E15. V první oficiální den kampaně 29. srpna u libereckého nádraží také ministryně a jednička kandidátky ČSSD v Libereckém kraji jako první podepsala petici za zrychlení železničního spojení mezi Libercem a Prahou. Liberec totiž jako jediné město v České republice nad sto tisíc obyvatel nemá kvalitní železniční spojení s hlavním městem.

Pivní slavnosti v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Pivní slavnosti v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…