Nebudu ustupovat tlaku, vzkázal lidem Fiala. „Připrav se na odpor!“ přiletělo zpět

25.05.2023 22:52 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) kudy chodí, tudy vysvětluje nutnost opatření, které vláda představila v rámci ozdravného plánu pro veřejné finance. Tentokrát tak učinil na rádiových vlnách Radiožurnálu, kde kritiky pro jistotu znovu ujistil, že nebude ustupovat nátlaku. Ale své spoluobčany rozčílil a dostal pořádný výprask na sociálních sítích: „Ty brněnský popleto! Připravte se na odpor,“ vzkazují mu naštvaně.

Nebudu ustupovat tlaku, vzkázal lidem Fiala. „Připrav se na odpor!“ přiletělo zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Většina úspor bude na výdajové straně státu, škrtat se budou národní dotace pro firmy ve výši 46 miliard korun. Dále i náklady na státní zaměstnance za 20 miliard korun. Na příjmové straně pak vládní pětikoalice představila změny DPH, vyšší daně, nově se počítá se dvěma sazbami a zrušením 22 daňových slev i změnu důchodů.

Konsolidační balíček ostře kritizuje opozice a odbory. Vládní pětikoalice v čele s Fialou ale věří, že to jediné, co nyní musí udělat, je své kroky dostatečně vysvětlit, aby před lidmi dostatečně obhájila, že jim sebere peníze.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Premiér proto v Radiožurnálu vysvětloval, proč jsou změny, které úsporný balíček obnáší, nezbytné. „Máme tu situaci, kdy se stát dostává do problémů kvůli rostoucím deficitům. A já myslím, že každý chápe, že to máte jak v rodině, když budete mít neustále vyšší výdaje než příjmy, tak to špatně dopadne. A stejně jako to špatně dopadne s každou domácností, pokud má dlouhodobě vyšší příjmy než výdaje, tak to špatně dopadne se státem,“ zdůrazňoval předseda vlády v Radiožurnálu.

„My ta opatření musíme udělat. A je jasné, že se budou jednotlivé zájmové a profesní skupiny ozývat. S tím jsme počítali,“ pokračoval Petr Fiala.

„My jsme připraveni diskutovat a já jsem to opakovaně říkal: jsme připraveni opravit to, kde jsme udělali chybu. Zatím o ničem takovém nevím. Ale nejsme připraveni ustupovat nátlaku,“ zdůraznil ministerský předseda opakovaně.

Jeho argumentům se ale lidé na sociální síti Twitter, kde sdílel krátké video z tohoto rozhovoru, vysmáli.

„Zvýšení daní není úspora. Máte to nějaké popletené,“ vzkázal premiérovi diskutér.

Další přispěvatelka do diskuse poukázala, že stát rozhodně nešetří, kde by měl, a dělá nesmyslné kroky: „Proto se nakoupí předražený vojenský šrot a Pirátům se dá volnost k identifikátoru – dalšímu krůčku ke státnímu fašismu. A o zbrojení Ukrajiny nemluvě,“ napsala.

Bez odporu to nepůjde, vzkazují Fialovi někteří. „Budete se tedy muset připravit i na to druhé, pane Fialo. Občané jsou pod tlakem vaší vlády už v mnoha oblastech. Ztrácíme svobodu slova i nezávislou policii. Ztrácíme demokracii. Připravte se na odpor,“ napsal twitterový uživatel.

„Nejde utahovat lidi na max. možnou sílu a přitom rozhazovat peníze na odměnách pro státní úředníky. Nastavte stropy u odměn, jinak se z toho poserete,“ dodal František Kölbel.

Lidé připomínali, že za deficity si vláda může sama, a sice návrhem rozpočtu, který mohli snížit větší dividendou u ČEZ.

Nejčastěji se ozývaly názory, že by stát měl začít u sebe, a připomínalo se i porušení předvolebních slibů. „Proč reálně nesnížíte náklady státu? Proč mají být pornočasopisy v nižší sazbě než kojenecká voda? Proč nemá víno spotřební daň? To jako alkohol v něm je prospěšný? Proč jste před volbami slibovali nezvyšování daní, a po volbách je zvyšujete, i když jste věděli, jak na tom ČR je?“ ptal se diskutér Pavel.

„Je potřeba začít šetřit na výdajích. Vyhoďte hned 70 % úředníků. Zrušte výsluhy policistům a propusťte jich 50 %. Začněte už konečně šetřit. My to v rodině tak děláme,“ přidal svou radu Josef Beránek.

V rámci příkladu přirovnání chování státu k rodině, která má finanční problémy, nabídli lidé i jiné pohledy, jak situaci řešit. „Máte pravdu, když rodina na to nemá, auto si nekoupí, to dá rozum, když na to stát nemá, koupí desítky obrněnců, pro mě jste nevolitelní,“ zněla jedna z reakci.

„Škoda, že nejsem tvoje žena, brněnský popleto! To bych se s tebou rozvedl a ještě tě obral v rámci rozvodového řízení...“ nebral si Martin Krejzar s premiérem servítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Premiér je prostě jednička, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseCommon Decency , 26.05.2023 8:44:54
vede nás vstříc světlým zítřkům, jenom my, zabedněnci, to nejsme schopni adekvátně ocenit. Já, coby zabedněnec, bych to ocenila dehtem a peřím.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…