Nečas: Voliči ODS jsou vzdělanější a citlivější

09.10.2012 10:14

Premiér Petr Nečas je smířen s tím, že jeho strana v krajských volbách neuspěje. Je to tak podle něj proto, že voliči pravicových stran jsou citlivější vůči skandálům, které postihly všechny strany, a také z toho důvodu, že je ODS rozvracena zevnitř. Přitom nejednotu podle něj nesou voliči ODS ještě hůře, než nedodržování programu.

Nečas: Voliči ODS jsou vzdělanější a citlivější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtvrteční sněmovna byla ve znamení interpelací. Účast byla jak na zápasu okresního přeboru.

V rozhovoru pro MF DNES nejprve ujistil, že na současné nízké popularitě vládních stran není nic neobvyklého. „Sledujeme zcela přirozený politický cyklus, který vidíme i v jiných demokratických zemích na západ od nás,“ uklidňuje premiér. Proto od voleb uprostřed volebního cyklu žádné slavné výsledky ani neočekává.

Za největší nebezpečí letošních voleb proto vidí přiznání předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, že se na krajské úrovni zcela otevřeně dají dohromady s komunisty. „Dnes se obejmou v krajích, zítra na celostátní úrovni,“ varuje Nečas. Úspěchem proto podle premiéra bude jakýkoliv kraj, kde se podaří zabránit oranžovo- rudé koalici.

Je prý smířen s tím, že na voliče ČSSD na rozdíl od těch pravicových příliš nepůsobí aféry a korupce jejich představitelů, třeba Davida Ratha. „Nám průzkumy dlouhodobě ukazují, že voliči ČSSD jsou vůči informacím o korupci mezi politiky jejich strany odolnější,“ říká. „Zatímco vzdělanější voliči ODS jsou na to citlivější a reagují negativně,“ dodává.

Další věcí, kterou prý voliči těžko odpouštějí, je nejednota. „Moje dlouhodobá zkušenost praví, že voliči odpustí ODS koaliční kompromisy i programové ústupky. Co jí ale neodpustí, je nejednotnost,“ varuje premiér. To by si prý měli uvědomit i rebelové v ODS, kteří svým hlasováním porušili koaliční závazky. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…