Nečas odmítl unijní smlouvu, vláda nedostala její český překlad

21.02.2012 21:30

Deník Insider zveřejnil zprávu, že Evropská rada, vrcholný unijní orgán, si nenechala líbit české odmítnutí ohledně evropské smlouvy o fiskální zodpovědnosti a české vládě neposlala její oficiální český překlad.

Nečas odmítl unijní smlouvu, vláda nedostala její český překlad
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Češtinu po Nečasovu ne totiž rovnou ostatní členské státy vyškrtly z oficiálních jazyků, jimiž nový europakt mluví. Česko je tak jedinou zemí sedmadvacítky, pro kterou není dokument nachystaný k podepsání. I Britové totiž anglickou verzi mají, alespoň díky tomu, že jejich mateřština je pracovním jazykem EU.

Není překlad, nebude podpis, říká kníže

Drobný unijní naschvál navíc narazil na rozbouřenou situaci uvnitř české vládní koalice. Ministerstvo zahraničí, jehož šéf Karel Schwarzenberg dal kvůli unijnímu paktu dokonce všanc svůj ministerský post, nyní tvrdí, že když není oficiální český překlad, těžko ji můžeme podepsat.

"Neexistuje znění smlouvy v češtině a ČR není ve smlouvě uvedena ani ve výčtu zemí jako smluvní strana," řekl Insideru mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Podle upřesněného vyjádření eurotajemníka Vojtěcha Bellinga má úřad vlády k dispozici překlad Genereálního sekretariátu Rady EU. Je však pouze neoficiální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…