Nečas se dohodl s TOP 09 na rozdělení daní městům

04.05.2012 16:10

Dlouho se vedení TOP 09 a Starostů nedokázali dohodnout se zástupci ODS na novém výpočtu rozpočtového určení daní, podle nějž jsou vypláceny ze státního rozpočtu příjmy obcí a měst. TOP 09 a hlavně poslanci Starostů chtěli přidat menším obcím a městům na úkor velkých měst - Praze, Ostravě, Brnu a Plzni. ODS to dosud odmítala.

Nečas se dohodl s TOP 09 na rozdělení daní městům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Premiér Petr Nečas (ODS) našel s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a šéfem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem smírné řešení. „Odstranili jsme jednáním závažné překážky, dohoda musí být dosažena a potvrzena na koaliční úrovni,“ sdělil deníku Právo Nečas.

Pod devět tisíc na obyvatele TOP 09 nejde

Podle Kalouska do příštího týdne propočítají konkrétní dopady. Ustoupit podle něj musely obě strany. „Velká města se budou muset smířit s tím, že přijdou o část svých příjmů a ostatní obce a města s tím, že dostanou méně, než jsme navrhovali, ale je to podle mě dobrá dohoda,“ uvedl ministr.

Ministerstvo financí původně navrhlo přidat obcím sedm miliard navíc z evropských dotací, jeden a půl miliardy z rozpočtu a pět a půl miliardy z dotací pro čtyři největší města - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. Teď to bude méně. O kolik přesně přijdou velká města a kolik získají ostatní obce, by měli politici zveřejnit v nejbližších dnech. Podle Gazdíka by starostové měli co nejdříve vědět, s jakými příjmy mohou počítat. Zákon by měl platit od příštího roku.

„Pro nás je nepřekročitelnou podmínkou, že nejchudší obec dostane devět tisíc na obyvatele. Nejsme ochotni se smířit s tím, že by to bylo byť o korunu méně,“ řekl Právu Gazdík. Původní záměr byl, že se sníží poměr mezi velkými městy a menšími obcemi ze 4:1 na 3:1. Praha například na obyvatele bere 29 600 korun a pětisethlavá obec sedm tisíc korun. A podle návrhu měla Praha ze sdílených daní získat 27 800 korun a menší obec 9500 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…