Nečasův poradce Sezemský: Zeman už přestal vnímat, kde jsou hranice demokracie

20.09.2019 13:05

Zeman prý dokázal, že už nevnímá, kde leží mantinely demokracie, a otevřeně začal pohrdat Ústavou a justiční soustavou v celé České republice. Tím, že by zasáhl do případu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Nečasův poradce Sezemský: Zeman už přestal vnímat, kde jsou hranice demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš

Tím, že Zeman otevřeně promluvil o tom, že by mohl sáhnout k tzv. abolici – k zastavení trestního stíhání – podle komentátora deníku Forum24.cz a bývalého poradce Petra Nečase Sezemského vyšponoval společenské napětí na dosud neznámou úroveň.

Dává najevo pohrdání Ústavou a právním státem s mimořádnou intenzitou a okázalostí, jelikož si je vědom, že slabá exekutiva proti němu nezakročí. Arogantním prohlášením, že by Babišovi v případě obnovení stíhání udělil abolici, znovu snížil laťku politické kultury kamsi na úroveň banánových republik,“ nešetřil kritikou na adresu Miloše Zemana Sezemský.

Zeman prý tímto svým krokem jen dokázal, že už nevnímá, kde leží limity tradiční demokracie.

A není to prý poprvé, co Zeman zpochybnil kvalitu justičních procesů v České republice. Když jmenoval nové soudce, varoval je před politiky, kteří se jim snad budou snažit diktovat, jak má spravedlnost vypadat.

„Různí novináři a různí pětiprocentní neúspěšní politici se rozhodují, že oni budou říkat, jak má vypadat rozhodnutí státního zástupce nebo soudce. Podle mého názoru je to neobyčejná drzost, protože pokud nám bude tato nekvalifikovaná skupina lidí, ne radit, ale naléhat, nebo dokonce diktovat, jak má vypadat rozhodnutí, pak končí právní stát a nastává vláda ulice,“ varoval jmenované soudce Zeman. A pak sám oznámil, že do justičního procesu může zasáhnout a může ovlivňovat snahy o nalezení spravedlnosti.

O tom, že se Zeman snažil zasahovat do práce soudů, hovořil také dnes již bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, který v rozhovoru pro Deník N prohlásil, že se Zeman zajímal o soudní rozhodnutí v konkrétních kauzách a údajně Baxovi naznačoval, že on jako předseda soudu by ten či onen verdikt mohl ovlivnit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…