Nechci, abychom hráli nedůstojnou roli ve vládě, zdůvodnil lidovec své váhání

22.01.2014 16:20

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský nechce, aby jeho strana hrála v koalici nedůstojnou roli. V rozhovoru pro server iDnes.cz tak vysvětluje, proč otálel s podpisem koaliční smlouvy. Při hlasování o důvěře vládě ale kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejspíš podpoří.

Nechci, abychom hráli nedůstojnou roli ve vládě, zdůvodnil lidovec své váhání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Kaňkovský připomíná, že od začátku nabádal vedení lidovců, aby strana nevstupovala do vlády. Rozhodnutí vstoupit do koalice s hnutím ANO a ČSSD ale akceptuje. „Mé váhání ale spočívá v obavě, aby KDU-ČSL nehrála nedůstojnou roli ve vládní koalici a aby ji to z dlouhodobého hlediska nepoškodilo,“ vysvětlil Kaňkovský.

Občan bude brát vládu jako celek, proto musí mít KDU-ČSL odpovídající pravomoci

Podle poslance byli lidovci při některých vyjednáváních o koalici trochu na okraji. Silové resorty si pak rozdělili jejich koaliční partneři. „Když ale vezmeme politickou odpovědnost, občan se nebude ptát, zda jsme tam měli tři ministry, ale budou brát vládu jako celek,“ uvedl Kaňkovský. Proto by měla KDU-ČSL mít pravomoci a kompetence v odpovídajícím smyslu, aby se mohla později před voliči zodpovídat za vládu.

Kaňkovský odmítá, že by byl rebel uvnitř své strany. Proto se rozhodl koaliční smlouvu podepsat, i když měl určité pochybnosti.

Člověk musí počítat s tím, že bude zvedat ruku pro vládu, když podepsal koaliční smlouvu

„Je ale jasné, že když člověk podepíše koaliční smlouvu, tak už nějakým způsobem musí počítat s tím, že bude zvedat ruku pro vládu,“ dodal lidovec. Zároveň si chce počkat na vládní programové prohlášení. Bez něho nechce jednoznačně vyslovovat důvěru vládě.

Kaňkovský si chce ve vládním programu pohlídat zejména zdravotnictví, na které se specializuje. „Jako velmi důležitou vidím stabilizaci financování zdravotnictví. To s sebou nese například navýšení platby za státní pojištěnce, kontrolu toků financování z veřejného zdravotního pojištění nebo takové nastavení lékové politiky, aby prostředky nešly na farmaceutický byznys,“ naznačil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …