Nechtěli jste radar? To byl určitě ruský vliv. Poslal tank na Ukrajinu, teď promluvil

27.12.2022 10:01 | Ze sítí

Novinář Martin Ondráček pracuje od roku 1989 v médiích. Působil v TV Prima, TV Nova, Českém rozhlasu. Angažuje se také ve shánění zbraní na obranu Ukrajiny. Ty se nakupují z dobrovolných darů českých dárců. Zásadní podmínkou také je, že musí jít o zbraně českých zbrojovek. „Ty zbraňové dodávky, ty jsou hlídané všema možnýma tajnýma službama,“ prozradil Ondráček. Promluvil i o Rusku, kde byl na dovolené. A o soukromých médiích a o pravdě.

Nechtěli jste radar? To byl určitě ruský vliv. Poslal tank na Ukrajinu, teď promluvil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Novinář Martin Ondráček, autor sbírky Dárek pro Putina

Ve Standa show Martin Ondráček prozradil, že připravil marketingovou podporu projektu nazvaném zbraně pro Ukrajinu. Za tuto svou práci obdržel Křišťálovou lupu. Projekt funguje poměrně jednoduše. Lidé posílají peníze a když jich je dost, organizátoři za ně koupí např. tank. Ten je prezentován jako „dárek Putinovi“, i když hlaveň má namířenou proti Rusku.

Peníze se vybírají také na obranné prostředky proti íránským dronům, které využívají ruské ozbrojené síly k útokům na ukrajinské civilní cíle i na energetickou infrastrukturu. Zbraň proti dronům, auto s kanonem, stojí asi 6 milionů korun a vymyslela ho česká zbrojovka. Ondráček prozradil, že v rámci projektu Zbraně pro Ukrajinu chtějí obráncům poslat celkem 15 takovýchto aut.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
Ve vysílání prozradil, že lidé pošlu peníze, od české zbrojovky se koupí např. tank, ale o vývoz tohoto tanku se následně postará český stát, který zajistí, že se zbraně dostanou tam, kam mají. „Ty zbraňové dodávky, ty jsou hlídané všema možnýma tajnýma službama,“ uvedl Ondráček.

Ze sbírky se podařilo pořídit např. tank Tomáš za 25 milionů korun a Ondráček doufá, že se jednoho dne objeví na sociálních sítích i video tohoto tanku kdesi na Ukrajině. „A když dá Pán Bůh, tak ty kluci budou mít na sobě trička ‚F*ck you Putin,‘, který já jsem jim do toho tanku dal,“ prozradil novinář a propagátor sbírek na pomoc bránící se Ukrajině.

„Pokud ty zbraně zachrání alespoň jeden jedinej ukrajinskej život, tak to stálo za to,“ zdůraznil.

A jak se vlastně přišlo na to, že se tank bude jmenovat Tomáš? Jedna možnost podle Ondráčka je, že jde o odkaz na T. G. Masaryka. Ale pak je také možnost, že je to část věty: „Putine, to máš za to“.

Ve Standa show ocenil také pomoc, kterou Ukrajině poskytuje organizace Paměť národa. A zdůraznil přitom jednu věc. „Války se vyhrávají zbraněma. A čím víc zbraní, tím rychlejší konec. Mám dojem, že ten, kdo stojí na straně Ukrajiny, stojí na té správné straně. Lidi to tak vnímají,“ poznamenal Ondráček.

V myšlenkách se vrátil až do počátku tisíciletí, kdy na českém území mohl stát americký radar. A dodnes tu nestojí. I kvůli aktivitě organizace Ne základnám, za kterou Ondráček vidí ruský vliv. Ondráček to považuje z chybu.

„Když se na to zpětně díváte, tak je vám úplně jasný, že tam tekly peníze z Ruska a že to byla první z operací, kterou oni tady měli a pak už to jenom jelo dál. První prezidentská volba, druhá prezidentská volba. A další řada podivných věcí, které se tady děly, které někdo orchestroval a vodili si tady některé lidi jako užitečné idioty. Vodí si je i dneska. Ty, co tvrdí, že se na Ukrajině vyvíjejí netopýři, co roznáší AIDS. Ty lidi dělají mrk mrk, a tváří se, že přece vědí, jak to je. To je stejný jako s očkováním, jako ty blbosti, že si nás očipoval Bill Gates, aby věděl, kolik piv jsem si dal na chalupě,“ kroutil hlavou nad některými svými spoluobčany Ondráček.

Kroutil hlavou taktéž nad tím, že podobná proruská propaganda v klidu koluje na sociálních sítích, ale když někdo jiný napíše něco ostrého o Putinovi, bývá zablokován, protože bývá nahlášen.

Sám má na Rusko poměrně jasný názor. Mimo jiné i po návštěvě Moskvy, kde byl jednou před válkou a teď tuší, že už se tam asi nikdy nepodívá. „Já bych tam nežil ani za zlatý prase,“ prozradil bez okolků.

Rusy prý potkával taktéž v různých destinacích, kde byl shodou okolností zrovna na dovolené, na vlastní oči viděl, že se tam Rusové chovali nepěkně.

„A já když jsem se s nima o tom bavil, že proč, tak oni prostě milujou to velký Rusko a mají pocit, že když po roce 1945 ovládali celou východní Evropu, tak jsou jako národ předurčeni k tomu, aby od všeho měli klíče a rádi by dělali všem vedoucí. Jeden z mých překvapivých zážitků byla večeře s tlumočnicí v Petrohradu, která studovala v Praze. My jsme se začali bavit o politice a ona najednou říkala: vy tady mluvíte o tom Západu, ale to, že nejste součástí Ruska, to je jen dočasný. To zase přijde. A to bylo ještě v době, kdy byl Putin považován za demokrata. A já jsem si říkal, že to je teda ostrý. Ona byla přesvědčena, že nám bylo spolu těch 40 let hezky. Tak jsem si dal další dvě vodky a přestali jsme se bavit o politice,“ prozradil Ondráček.

Varoval také, že odstavení, či odchod Putina od moci, nemusí nic vyřešit. „Kde je jako napsáno, že po něm nemůže přijít ještě někdo daleko horší?“ ptal se.

A ten, kdo by chtěl sbírku pro Ukrajinu podpořit, může si koupit třeba magnet na lednici se vzkazem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nebo si koupit stolní hru, jejímž cílem je donést bombu do Ruska. „Ta hra je celkem drahá. Stojí 2222 korun, ale je drahá, protože všechny ty peníze jsou na podporu ukrajinské armády,“ prozradil Ondráček.

Nakonec věnoval pár slov i mediální scéně. K té se staví poměrně skepticky. Alespoň k soukromým médiím. Zdůraznil, že veřejnoprávní média nechává v tomto svém hodnocení stát stranou.

„Mně se po médiích vlastně moc nestýská, protože jsou ve strašně těžké situaci a nečeká je nic pěkného v téhle zemi,“ konstatoval. Mimo jiné i proto, že z mediálního trhu začali odcházet zahraniční investoři, média si koupili čeští hráči a ti si je koupili proto, aby jim to vydělalo peníze.

„Každý kdo si myslí, že média jsou vznešená věc, která tady je proto, aby říkala pravdu, tak ne. Primárně to slouží na vydělávání peněz. To je něco jako továrna na cvičky. Vyrábíte cvičky, prodáváte je a tím vyděláváte peníze. A teď neustále roste počet lidí, kteří konzumují média on-line. A vy, když vyrábíte klasické noviny, tak víte, že většinu zpráv už lidi vědí. A když víte, že to, co vám ty noviny dokáže prodat, je vlastní investigace, která je taky nejdražší, takže se to nepodaří,“ konstatoval.

Pro velké mediální domy, ať už české nebo zahraniční, je podle Ondráčka těžké, jak znovu získat peníze. Prý si není jist ani tím, že to zaplatí paywall.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen další blb, ale, že se jich letos urodilo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 27.12.2022 12:45:22

|  6 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…