Nechuť k Zemanovi a „Bůh se Šmardou“. Nové řeči z novin

27.08.2019 8:24

Komentátor Karel Steigerwald se vyjádřil ke konci Michala Šmardy (ČSSD) ve hře o resort kultury. Podle jeho slov Šmarda padl a prezident Miloš Zeman se posunul zase o kus nad Ústavu. „Truchlohra ale nekončí,“ dodává Steigerwald ve svém komentáři pro Reflex.cz.

Nechuť k Zemanovi a „Bůh se Šmardou“. Nové řeči z novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Šmarda

„Michal Šmarda se vzdal nominace na ministra kultury. Kdo si ale myslí, že je po všem, mýlí se. Dočkali jsme se jen důležitého mezivýsledku. Prezident vyhrál předem vyhraný boj. Posunul se zas kus nad Ústavu a diktuje, kdo bude ministrem,“ míní Steigerwald. Podle jeho slov si nyní prezident ověřil svou situaci a nyní uvidíme, jak se bude chovat, až bude cpát do úst Rusům jadernou energetiku.

„Zeman nafukuje svou moc a bude v tom pokračovat. Každá jiná interpretace či analýza je zbytečná. Jeho protivníci i spoluhráči jsou titěrné bezmocné postavy, ačkoliv zákon je při nich. Prezidentova odvaha stoupá, baví se jistě skvěle. Cíl je jasný, dostat ČR pod svůj a pak ruský vliv, jaký tu už byl,“ dodal Steigerwald pro Reflex.cz.

Podle jeho slov se pak ztrapnil i místopředseda ČSSD Šmarda. „Asi se mu to zalíbilo, začne vlastní politiku, bude kandidovat do Senátu. Bůh s ním,“ uzavřel.

Po více než čtvrt roce by dnes měla skončit krize kolem obsazení postu ministra kultury. Prezident Miloš Zeman odpoledne na Pražském hradě na uvolněnou pozici jmenuje někdejšího ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) poté nového ministra uvede v Nosticově paláci do funkce.

Spor o ministra kultury začal v květnu, kdy demisi podal tehdejší šéf úřadu Antonín Staněk (ČSSD). Zeman ji ale odmítl přijmout a s jeho odvoláním otálel i poté, co mu žádost o změnu ve vládě zaslal Babiš. Staňka nakonec odvolal ke konci července, na jeho místo ale odmítl jmenovat nominanta sociální demokracie Michala Šmardu. Poté, co se proti návrhu ČSSD postavil i premiér, se Šmarda kandidatury vzdal. Sociální demokraté následně za svého zástupce na kultuře určili Zaorálka.

Zeman se s někdejším ministrem zahraničí setkal v pondělí. Zaorálek očekává, že se v případě řešení některých otázek na Ministerstvu kultury mohou s hlavou státu dostat do sporu. Zaměřit se například chce na obsazení některých kulturních institucí, jejichž vedení jeho předchůdce Staněk koncem svého funkčního období změnil. Zváží například nové výběrové řízení na ředitele Národní galerie v Praze.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…