Nedávno vyvěšovali knírkatého Putina. Teď před libereckou radnicí zavlála ukrajinská vlajka

21.05.2014 18:47

Nezisková organizace Člověk v tísni požádala města České republiky, aby vyjádřila solidaritu s Ukrajinou - zemí v podstatě zmítanou občanskou válkou, zvlášť, pokud jde o východ země. Na výzvu zareagoval Liberec, Jablonec a bezmála šedesát dalších měst. Informuje o tom server iDnes.cz a klade si otázku, zda podobná akce znovu nerozlítí představitele Ruské federace v Česku.

Nedávno vyvěšovali knírkatého Putina. Teď před libereckou radnicí zavlála ukrajinská vlajka
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Putin na liberecké radnici

Před dvěma měsíci zaněl z ruské ambasády ostrý protest na adresu liberecké radnice. To se zde objevila karikatura ruského prezidenta Vladimira Putina stylizovaná do diktátorské podoby. O pár týdnů později se Liberec, ale i další česká a moravská města symbolicky postavila na stranu nepokoji zmítané Ukrajiny. Na znamení solidarity nad desítkami radnic v naší zemi zavlála ukrajinská vlajka.

Ačkoli akci vyhlásila organizace Člověk v tísni, intenzita kladné odezvy představitele organizace překvapila. „Třeba i tím, že na výzvu reagovala i velká města, kde se na podpoře musí shodnout více lidí," řekl za organizaci Rostislav Valvoda.

Připomeňme, že již v březnu zazněl z ruské ambasády protest proti počínání libereckých radních v čele s primátorkou Martinou Rosenbergovou. Ta vyvěšení ukrajinské vlajky na radnici posvětila i navzdory tomu, že v březnu čelila ostrým anonymním výhrůžkám některých obyvatel i ruskému protestu proti karikatuře Vladimira Putina. Ta prý nebyla v souladu s rozvinutými hospodářskými vztahy mezi Ruskou federací a Českem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…