Nejde to. Hřibovi zařízli návrh, jak odlehčit Praze. Tak jde za Fialou

31.05.2022 15:10

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se chce sejít s premiérem Petrem Fialou (ODS) kvůli přemisťování ukrajinských uprchlíků do méně vytížených krajů. Vládu Hřib kritizuje kvůli jejímu přístupu k problému přemisťování a vytýká jí nedostatečný přístup při hledání motivace pro přesun uprchlíků do méně vytížených krajů. Hřib to sdělil ČTK po on-line jednání hejtmanů se zástupci vlády. Ve středu pak podle něho kvůli přetíženosti Prahy bude jednat magistrátní krizový štáb o případném uzavření asistenčního centra KACPU pro uprchlíky ve Vysočanech.

Nejde to. Hřibovi zařízli návrh, jak odlehčit Praze. Tak jde za Fialou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Prahy Zdeněk Hřib

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Praha se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle dřívějšího vyjádření primátora až čtyřikrát více než v některých dalších krajích. Asistenční centrum pro uprchlíky, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 90 000 lidí. Kvůli velkému množství romských uprchlíků přebývajících na hlavním nádraží již muselo být vybudováno stanové městečko v Troji a druhé vzniká v Malešicích.

„Dnes mi bylo sděleno, že mnou navrhované omezení dávek pro uprchlíky v přetížených regionech není údajně legislativně možné. Bohužel nebyly představeny ani žádné jiné alternativy k dostatečné motivaci pro rovnoměrné rozdělení uprchlíků v regionech. S tímto závěrem nesouhlasím,“ uvedl Hřib.

Podle primátora se zdá, že získat efektivní nástroj pro rovnoměrnější rozprostření uprchlíků po krajích není vysokou vládní prioritou. „Osobně tomu nerozumím, protože i ukrajinský velvyslanec (Jevhen Perebyjnis) se podle svých slov snaží sám přimět své krajany, aby šli do méně zatížených regionů, než je Praha,“ uvedl Hřib.

Kvůli současné situaci proto požádal o termín osobní schůzky s premiérem Fialou. „Jsem hluboce přesvědčen, že uprchlíkům z Ukrajiny musíme pomáhat, protože jde především o děti a ženy, jejichž otcové a muži brání Evropu před ruskou hrozbou. Musí se k tomu ale začít efektivně využívat možnosti, které máme k dispozici,“ dodal Hřib.

Uprchlickou krizí v Praze se bude na svém středečním jednání zabývat magistrátní krizový štáb. Jeho členové budou diskutovat mimo jiné právě o možném uzavření KACPU. Hřib již v polovině května uvedl, že hrozí uzavření centra. Krizový štáb nakonec rozhodl, že jej město do konce května neuzavře. Štáb má projednat také situaci na Hlavním nádraží a zprovoznění stanového městečka v Malešicích. Na Hlavním nádraží by měla také od středy 1. června zřejmě skončit dobrovolnická humanitární pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…