Nejedlý – Kolář. Jeden rozdíl. Nejedlý mlčel. A Kolář… Žantovský připomenul minulost

11.02.2023 7:00 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Komentář o příteli po boku zvoleného prezidenta Petra Pavla způsobil v tomto týdnu slušnou mediální bouři. Přitom je bizarní, že právě Petr Kolář, který patřil vždy k nejhlasitějším kritikům zákulisních rejdů, z nichž byl obviňován Nejedlý a spol., dnes tají, kdo jej vlastně platí a za co. „V čem je tedy rozdíl? Jen v rétorice. Zatímco Kolář breptá jako Jan Zlatoústý, Nejedlý většinou mlčí. Je podobně směšné, ale i podobně srozumitelné, oč (ne)řečníkovi asi půjde,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský v pravidelném přehledu mediálních zajímavostí.

Nejedlý – Kolář. Jeden rozdíl. Nejedlý mlčel. A Kolář… Žantovský připomenul minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

„Viceprezident Petr Kolář? Nebo nový Nejedlý?“ To jsou slova z titulku článku Lenky Zlámalové v Echu24, který způsobil slušnou mediální bouři, z níž by bylo možné vyčíst leccos obecného. „Oč vlastně šlo? Zlámalová se poněkud obšírněji zabývala okolím prezidenta – čekatele Petra Pavla. Přišlo jí nápadné, že Pavel pořádá ihned po zvolení, ale téměř měsíc před inaugurací schůzky s ústavními činiteli, s ředitelem BIS, telefonuje se zahraničními státníky. Dává hodně rozhovorů pro média, v nichž nastiňuje představu svého prezidentství,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Jak doslova píše Zlámalová, „Je z toho všeho zřejmé, že chce udělat skutečně tlustou čáru za érou současného prezidenta Miloše Zemana. Pavlovský Hrad má být vlídný, otevřený, civilní. Bez hradních zahrad za policejními kontrolami a nedůvěryhodné skvadry nejbližších spolupracovníků, vůči nimž se Petr Pavel ostře vymezuje“. Jenomže tady začala padat kosa na kámen: první na mušce se zjevil muž, který stál několik let za prezidentskými zájmy a volebními aktivitami Petra Pavla, exdiplomat Petr Kolář.

Zakladatel Evropských hodnot Kolář si myslel na Hrad

„Pamětníci si jistě dobře vzpomenou, že týž pán stál v roce 1997 spolu s tehdejším ministrem zahraničí Zieleniecem za rozpoutáním tzv. Sarajevského atentátu. A jiní si zase vzpomenou na rok 2015, krátce předtím založil spolek Evropské hodnoty a poskytoval do médií rozhovory o svých neskrývaných prezidentských ambicích. Dokonce pořádal po republice společná turné s Věrou Jourovou na podporu společných zájmů. Nu a tento Kolář je dnes prezentován jako nejbližší muž Petra Pavla. Pikantní je, že nemá být zaměstnancem Hradu, má jen být ‚přítel po boku‘. Nepřipomíná nám to něco? Martin Nejedlý přece po celých deset Zemanových prezidentských let rovněž nebyl ani minutu zaměstnancem Hradu, a přesto je médií podáván jako páter Josef – šedá eminence v hradním pozadí,“ upozorňuje Petr Žantovský.

A Lenka Zlámalová začala odlupovat jednotlivá tajemstvíčka z Koláře jako slupky cibule. „Kdo byl velikým propagátorem Pavlovy kandidatury? Deník N., který financovali mecenáši Petra Pavla (později svůj podíl v médiu převedli do Nadace Independent Press). Podobně to bylo s Liborem Winklerem (jeden z hlavních mecenášů Petra Pavla i Deníku N, pozn. L. Zlámalová).“ A přilévá další olej do Kolářova ohně. Píše: „Není příliš zřejmé, čím se živil posledních deset let, poté, co v roce 2013 opustil diplomacii a krátké angažmá v PPF. Tvrdí o sobě, že je jako osoba samostatně výdělečně činná konzultantem pražské pobočky americké právní a lobbistické firmy Squire Patton Boggs.

Pavlův přítel po boku o svých klientech mluvit nechce

Přiznává, že pracuje pro Českou zbrojovku při její akvizici Coltu v Americe. Zmiňuje, že zastupuje ČEZ ve sporu o dodávky s ruským Gazpromem. O dalších klientech ale mluvit nechce. Prý jedině když budou sami ochotni zveřejnit, že pro ně pracuje. Proč by to soukromé firmy asi tak dělaly? Udělat by to měl člověk, kterého prezident sám označuje za nejbližšího rádce.“ Zlatá slova, Lenko Zlámalová, kvituje Petr Žantovský a pokračuje v odkazu na text komentátorky: „Samotná firma Squire Patton Boggs pracovala od roku 2014 do roku 2017 pro ruskou Gazprombank. Dceřinou firmu Gazpromu. Snažila se ji ochránit před západními sankcemi, které byly na ruské firmy uvaleny po anexi Krymu v roce 2014.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…