Nejen Ukrajinu, sledujme i Izrael, varoval na Frekvenci 1 Chovanec

27.07.2014 17:50

Ministr vnitra Milan Chovanec má za to, že dnešní svět je příliš malý a Česko by mělo pečlivě sledovat situaci na Ukrajině i v Izraeli. Stranou jeho pozornosti ale nezůstaly ani domácí problémy. Český stát prý zaspal nástup asijských drogových gangů. Stejně tak zaspal v boji s velkými daňovými úniky - a to se konečně mění. V pořadu došlo i na téma Chovancova sexuálního života.

Nejen Ukrajinu, sledujme i Izrael, varoval na Frekvenci 1 Chovanec
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Hostem nedělního Pressklubu Luboše Xavera Veselého byl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Hned v úvodu vysílání si posteskl, že toho poslanci na mimořádné schůzi mnoho neprojednali. Mimo jiné i proto, že jeden z poslanců ČSSD požadoval nové hlasování o snížení daní z pohonných hmot. Následně řekl pár slov k mezinárodně-politické situaci nejen na Ukrajině.

„Neřekl bych, že bychom se měli obávat (situace na Ukrajině), ale měli bychom být obezřetní. Ono je to strašně blízko. Ale ten svět je dnes tak malý, že ani ta situace v Izraeli by nás neměla nechávat v klidu,“ prohlásil Chovanec.

Stát zaspal nástup asijských drogových gangů

Chovanec v pořadu prozradil, že stát zaspal především okamžik, kdy na drogovou scénu nastoupily asijské gangy. Hodlá ale bojovat i proti nim, a to např. ve spolupráci s vietnamskou vládou. Do Česka dorazí třeba tři vietnamští policisté, kteří poskytnou lepší vhled do dění ve vietnamských komunitách.

České úsilí samo o sobě by ale v boji s drogami nestačilo. Problém je i v tom, že v Česku je sice omezen prodej léků obsahující pseudoefedrin, ale třeba v Polsku podobné omezení neexistuje, takže patřičné látky se do Česka nakonec stejně dostanou.

Kobra

Ministr se také vyjádřil k boji s velkými daňovými úniky, v němž hraje klíčovou roli speciální tým Kobra. Chovanec bude rád za každý úspěch, kterého dosáhne jakákoli policejní složka v boji s daňovou kriminalitou, ale kriminalistům je podle jeho názoru potřeba pomoci i legislativně. Šéf resortu by rád do zákona navrátil trestnost přípravy ekonomických trestných činů. Pokud k tomu nedojde, policie může začít konat, až je takový zločin dokonán a často zatknou již jen tzv. „bílé koně“. Tvůrci zločinu ale spravedlnosti unikají.

„Já chci ale vyloučit, že bychom honili poctivé podnikatele za to, že optimalizují daně. Tam to naprosto vylučuji," ujistil ve vysílání ministr.

Kvóty pro ženy v politice

Ministr Chovanec ve spolupráci s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem připravuje zákon, který by politické strany nutil k umísťování většího počtu žen na kandidátní listiny. Debata je ale podle Chovance teprve na začátku. Ve hře je prý možnost, že strany s malým počtem žen na kandidátkách přijdou o peníze, stejně tak existuje možnost, že by získaly bonus ty strany, které splní příslušné podmínky. Ještě pořád ale nelze vyloučit ani možnost, že se politická scéna nedohodne a k zavedení kvót v politice nedojde.

„Parlament bude snad kultivovanější, když tam ty ženy budou. Já myslím, že ženy české politice prostě pomáhají,“ konstatoval Chovanec, ačkoli také dodal, že se setkává s političkami, které obdobné kvóty důrazně odmítají a tvrdí, že je takováto opatření urážejí. Věří, že se dokážou prosadit i bez nich.

V absolutním závěru pak Chovanec mluvil o svém zhubnutí a o sexu. Moderátor Luboš Xaver Veselý totiž prohlásil, že muži, kteří zhubnou, se možná mohou těšit na kvalitnější život. „Je to pravda, pane ministře?“ položil přímou otázku. „Já myslím, že se mi zlepšily veškeré pohybové aktivity,“ reagoval se smíchem Chovanec.

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…