Nejnenáviděnější člověk v Evropě, tyran, krutý terorista. Ale doma čím dál populárnější. Kdo to je a co s ním má Andrej Babiš?

20.07.2015 7:31

Jiří Sezemský, někdejší ředitel analytického odboru Úřadu vlády za premiérování Petra Nečase, se na serveru Svobodnéfórum.cz zabývá otázkou, zda současný ministr financí Německa Wolfgang Schäuble je zodpovědným hospodářem nebo nacistou.

Nejnenáviděnější člověk v Evropě, tyran, krutý terorista. Ale doma čím dál populárnější. Kdo to je a co s ním má Andrej Babiš?
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Jako nacistu publikovaly Schäubleho stranické noviny řeckého hnutí Syriza. Tehdy se mu ještě řecký premiér Alexis Tsipras a ministr financí Janis Varufakis omluvili. Nechce se však věřit, že by o této osobní dehonestaci nevěděli, píše Sezemský. V současnoti je Schäuble pro řecký lid symbolem všeho zla. To, že je Schäuble nejnenáviděnější člověk v Evropě, připouští i německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jako kata Řeků jej pro změnu označil deník z Francie Le Monde. „Kreslené vtipy ukazují Schäubleho jako ponurou smrtku zabíjející Evropu nebo jako teroristu z Islámského státu stínajícího Řeky,“ analyzuje Sezemský.

„Filozof Jürgen Habermas označuje Wolfganga Schäubleho jako ‚tyrana Evropy‘. Známá politička německých Zelených, Antje Vollmerová, dokonce přirovnává jednání ministra financí k sovětské invazi do Prahy v roce 1968. Její stranický kolega Reinhard Bütikofer šel tak daleko, že prohlásil: ‚Německo má znovu bezcitnou, panovačnou a ošklivou tvář, a tou je Schäuble‘,“ analyzuje Sezemský ve svém textu.

Původní text čtěte ZDE.

U Němců je Schäuble považován za hrdinu, jeho chování vůči Řekům mu u německé veřejnosti zvýšilo popularitu na 70 procent. „FAZ dále podotýká, že v létě 2015 je Schäuble najednou největší nepřítel těch, kdo se sami rádi označují za ‚vášnivé Evropany‘ a chtějí ‚více Evropy‘. Přitom on sám se obává nástupu nacionálních hnutí typu Národní fronty ve Francii,“ uvádí Sezemský s tím, že Schäuble se svého hodnocení dočkal zejména proto, že poprvé připustil a uvažuje, že počet členských zemí eurozóny se může i snižovat, nikoli jen zvyšovat. 

„Dále se dopustil té ‚pošetilosti‘, že trvá na tom, aby se pravidla, na nichž je eurozóna postavena, dodržovala. Smazání řeckého dluhu je pro něj nepřípustné, pokud Řecko hodlá zůstat v eurozóně. Nedodržování pravidel zjevně nedělá problém Francii a Itálii, které se nejvíce za Řecko přimlouvaly a které samy mají obrovský problém s kritickým stavem veřejných financí,“ konstatuje Sezemský a uzavírá, že eurozóna bude mít do budoucna stále vážnější problémy, pokud v ní nebude působit více zodpovědných hospodářů typu Wolfganga Schäubleho a ke slovu se budou dostávat revolucionáři typu Alexise Tsiprase.

Není bez zajímavosti, že podobné postoje vůči Řecku jako Schäuble sdílí i český ministr financí Andrej Babiš, který též chce, aby Řecko opustilo eurozónu. Jakkoliv Schäuble budí vášně, český strážce státní kasy vůči němu odpor něcítí, jak dal najevo na svém Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…