Nejnovější průzkum: Zeman je trojnásobně populárnější než Nečas

26.05.2013 19:29

Prezident Miloš Zeman se už po dvou měsících, které strávil v úřadu, stává nejdůvěryhodnějším ústavním činitelem. Podle květnového průzkumu společnosti SANEP se Zeman těší důvěře 59,3 procenta českých občanů. Naopak nejméně důvěryhodným se stal premiér Petr Nečas (ODS), který má důvěru necelé pětiny populace.

Nejnovější průzkum: Zeman je trojnásobně populárnější než Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: I když se Miloš Zeman do Karla Schwarzenberga ve své řeči několikrát strefí

Prezident Miloš Zeman může být se svým působením v roli hlavy státu prozatím spokojený. Zatímco jeho předchůdce Václav Klaus měl v květnu loňského roku důvěru 41,2 procenta dotázaných, Zemanovi důvěřují téměř dvě třetiny obyvatel (59,3 %).

Zda si současný prezident udrží vysokou důvěru občanů i nadále, ukáží až další šetření. V poslední době byl totiž Zeman v médiích hodně kritizován v souvislosti s jeho vystoupením u korunovačních klenotů, kdy se spekulovalo o pravdivosti tvrzení, že onemocněl virózou. Vlnu kritiky sklidil také kvůli svému zdráhání udělit profesuru Martinu C. Putnovi.

Miloš Zeman v aktuálním průzkumu předstihl předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, který s celkem 57,5 procenty obsadil druhé místo na žebříčku oblíbenosti. Oproti loňskému šetření si polepšil o 5,2 procenta. Jeho kredit u široké veřejnosti má stále stoupající tendenci.

Celý průzkum společnosti SANEP ZDE

Němcová s Nečasem jdou dolů

Třetí příčku na žebříčku důvěryhodnosti obsadila stejně jako před rokem předsedkyně Poslanecké sněmovny a jediná žena mezi vrcholnými ústavními činiteli Miroslava Němcová (ODS) s celkovou důvěrou 36,8 procenta dotázaných. Na rozdíl od Rychetského si ale Němcová v porovnání s loňským průzkumem pohoršila o 4,3 procenta.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) s 31,7 procentního bodu obsadil čtvrté místo. Také tento vrcholný ústavní činitel posílil oproti loňskému roku svoji pozici o pět procentních bodů.

Na samém chvostu pětice nejvyšších ústavních činitelů se umístil premiér Petr Nečas (ODS). Tomu podle průzkumu aktuálně důvěřuje pouze necelá pětina (19,1 %) domácí populace. Z dlouhodobého hlediska má jeho podpora u veřejnosti klesající tendenci, loni v květnu měl ještě Nečas důvěru 23,4 procenta obyvatel.

Internetový on/offline průzkum byl proveden ve dnech 9. - 16. května na vybrané skupině 10 027 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky ve věku 18 - 69 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru z více než 28 tisíc dotázaných a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…