Nejsme rozmazlení. Jsme důležití! promluvili umělci. Řekli, jak jim Babiš pomáhá

27.04.2020 6:52

Server Respekt.cz přinesl anketu mezi lidmi z kulturní sféry, kteří promluvili o tom, jak jim stát pomáhá, aby se vyrovnali s dopadem koronavirových opatření. "Nikdo z kultury není zhýčkaný, ale potřebujeme záruku kontinuity a naději," shrnuje server za umělce.

Nejsme rozmazlení. Jsme důležití! promluvili umělci. Řekli, jak jim Babiš pomáhá
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš přednáší svůj druhý mimořádný projev během nouzové stavu

Pro Respekt.cz promluvila například ředitelka Orchestru BERG Eva Kesslová. Ta si postěžovala, že zatím jim stát přímo nepomohl. "Zvlášť by stát měl myslet na kulturu, jejímž cílem není pobavit. Důležitou rolí umění je i kladení nepříjemných otázek nebo stimulování nových myšlenek prostřednictvím netradičních zážitků – to je něco, co ve výsledku posiluje společnost a zvyšuje kreativitu. Umění tak pomáhá i v jiných oblastech a odrazí se nakonec v silnější ekonomice," míní Kesslová s tím, že řada vědců například hledá běžně stimuly v umění. 

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10711 lidí

Filmový distibutor a provozovatel kin Aerofilms Ivo Anddrle si postěžoval, že zatím nezískal žádnou pomoc. "Žádali jsme o úvěr COVID. Neúspěšně, nesplnili jsme kritéria, doteď bohužel nevíme jaká. Ministerstvo kultury kinematografii do své miliardy nezahrnulo vůbec. Víme o tom, že nějaká opatření se chystají na úrovni Státního fondu kinematografie. Doufejme, že pro některá kina, distributory či producenty nepřijdou příliš pozdě. Víme, že se kina mají otevírat až v poslední vlně - a i poté bude jejich provoz zřejmě silně omezen," sdělil. 

Na nedostatečnou pomoc si stěžuje i Madla Zelenková ze Studia Hrdinů. "Jako divadlu nám nepomohl nijak a jako fyzickým osobám taky ne. Jenom odpustil daně v podobě zdravotního a sociálního pojištění," uvedla.

Své pak uvedl i ředitel festivalu Pražské jaro. "Pražské jaro opírá své naděje stran pomoci státu v letošní komplikované situaci především o skutečnost, že uspělo v grantovém řízení ministerstva kultury v programu pro velké festivaly. Ministr Zaorálek deklaroval snahu pomoci pořadatelům uznáním nároku na čerpání prostředků z přiděleného grantu i na přípravu festivalu bez podmíněné vazby na jeho realizaci znemožněnou či radikálně ovlivněnou opatřeními státu reagujícími na pandemií. My jsme se rozhodli festival zachovat a transformovat jej operativně při využití veškerých dostupných možností a prostředků do on-line podoby. Pro zachování kontinuity nejen projektu, ale také fungování managementu, který mimochodem nyní finišuje práce na festivalech pro roky 2021 a 2022, potřebujeme od ministerstva především tyto projevy podpory a velkorysosti při vyúčtování přiděleného grantu," sdělil. Přeje si také to, aby stát myslel na umělce na volné noze. "V naší branži není nikdo rozmazlený, ale všichni potřebujeme záruky kontinuity a naději do budoucna," poznamenal.  

"Státní pomoc má být v dobrém smyslu slova formální a cílená. Stát nám pomohl v odložení platby pronájmu pro Edison Filmhub, možností kompenzace platů zaměstnanců kina, baru a distribuce, v možnosti půjčit si bezúročně v naší bance. Z Edisonu nemáme druhý měsíc příjmy, a tak programy vlády sleduji, studuji a jsem za všechno vděčný. Ale tohle je krizová, nikoliv systémová pomoc. Otázkou není, jak mi stát v nastalé situaci pomáhá, ale jak se bude chovat, pokud se situace zopakuje nebo zhorší," uvedl Ivan Hronec, distributor Film Europe a provozovatel kina Edison Filmhub.

"Z mé zkušenosti bych řekla, že se stát o OSVČ - ani o ty pohybující se v kultuře - nikdy zvlášť nestaral. Bude-li tomu v době pandemie nějak jinak, nebo zda se snad něco systémově promění, na to je ještě s hodnocením brzy. Jednorázová injekce pro ty, kteří na ní dosáhnou, jistě není od věci. Ale vzhledem k tomu, že situace (konkrétně v kultuře) bude mít kromě těch přímých hlavně dlouhodobé dopady, domnívám se, že se dá skutečně až s odstupem říct, jestli stát situaci s OSVČ zvládl, či nikoli," podotkla herečka Anita Krausová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…