Nejsou starostové, jako starostové, znělo ze STAN. To se ale psal rok 2018...

15.07.2022 9:30

Ke starostem, které má Vít Rakušan poslední dobou s hnutím Starostové a nezávislí, přibyla starost další. Tentokrát je to starost se starosty, kterým se nelíbí Starostové - míněno v názvu hnutí STAN. Rakušan ale odmítá cokoli na názvu hnutí měnit. Paradoxně ale ten samý STAN měl v minulosti výhrady ke slovu Starostové v názvu jiných uskupení a snažil se to řešit soudní cestou.

Nejsou starostové, jako starostové, znělo ze STAN. To se ale psal rok 2018...
Foto: STAN
Popisek: STAN

Skupina starostů, která v tuto chvíli čítá zhruba 30 osob, ale podle našich informací přibývají další starostové, kteří se k iniciativě připojují, se vymezila proti používání slova „Starostové“ v názvu Rakušanova hnutí.

„Domníváme se, že je zavádějící a klamavý. Podle našeho názoru naplňuje i rysy klamavé reklamy, protože vyvolává mylnou představu, že Vaše hnutí zastupuje starosty a vedení měst a obcí víc než ostatní politická uskupení, což není pravda,“ píší starostové v otevřeném dopisu, který Rakušanovi zaslali.

Podle jedné z organizátorek této iniciativy, Zuzany Schwarz Bařtipánové (ANO), starostky Bíliny, se svým postojem chtějí starostové distancovat od afér hnutí STAN.

„Spousta lidí často nechápe, že my jako starostové nejsme členy STAN, a ptají se nás, jestli nám jejich kauzy nevadí a podobně,“ popisuje starostka Bíliny Bařtipánová pro Hospodářské noviny.

Další z organizátorů, starosta Postoloprt Zdeněk Pištora (Nezávislí) očekává tím, že byl dopis zveřejněn, nárůst zájmu z řad starostů.

„Zatím jsme se jenom zeptali několika starostů, jestli s dopisem souhlasí, ještě nebyli osloveni všichni. Po medializaci očekávám velkou podporu od starostů měst a obcí napříč republikou i politickými stranami,“ uvedl.

Hnutí STAN na výzvu reagovat nehodlá.

„O jakékoliv změně názvu rozhodně neuvažujeme. Název hnutí odkazuje ke skutečnosti, že převážná většina našich zástupců má zkušenost z komunální politiky,“ řekla pro Hospodářské noviny mluvčí STAN Sára Beránková. 

Paradoxem zůstává, že právě hnutí STAN bylo v minulosti nespokojeno s tím, že se název Starostové objevoval i v dalších uskupeních a hnutích, které se STAN soupeřily o přízeň voličů.

STAN na jižní Moravě dokonce podal návrh na poskytnutí ochrany podle § 52 odst. 1 zákona o volbách do krajských zastupitelstev a § 89 odst. 4 soudního řádu správního, protože jihomoravská TOP 09 se rozhodla do říjnových krajských voleb 2016 použít v názvu slovní spojení „s podporou starostů“ 

„Návrh jsme podali, protože jihomoravská TOP 09 se snaží parazitovat na dobrém jménu Starostů. Lidé se nás opakovaně ptají, zda kandidujeme na jižní Moravě společně s TOP 09. Nekandidujeme. Tímto názvem TOP 09 jsme poškozováni a voliči jsou mateni,“ zdůvodnil podání návrhu lídr Starostů pro jižní Moravu Martin Maleček. Psali jsme o tom ZDE.

To ale není vše.

Před volbami do pražského magistrátu v roce 2018 dal totiž STAN podnět až k Ústavnímu soudu, že hnutí Starostové pro Prahu parazituje na jejich názvu.

„Hnutí Pro Prahu využilo situace, kdy jsme v Praze navázali spolupráci s dalšími demokratickými stranami na politickém středu a zcela neeticky použilo název „Starostové“ pro svou kandidátku,“ oháněl se tehdy etikou předseda pražské buňky Starostů a nezávislých Petr Hlubuček.

Petr Gazdík, tehdejší předseda STAN, k užití slova Starostové dokonce uvedl, že jde o zneužití každodenní práce členů jejich hnutí. „Značka není pouze název a logo, ale i identita hnutí, která má zásadní význam pro odlišení vlastní práce od práce svých konkurentů,“ vysvětlil Gazdík pro Seznam Zprávy.

„Starostové pro Prahu názvem úmyslně snaží vyvolat dojem, že je to kandidátka pražské odnože hnutí STAN,“ řekl k tomu tenkrát mluvčí STAN Tomáš Pergl v Deník.cz. Podle STAN prostě nejsou starostové jako starostové, napsal tehdy Deník.cz.

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…