Nejšťastnější země světa: Česko si v žebříčku polepšilo

21.03.2020 9:18

Nejšťastnější zemí na světě se letos již potřetí stalo Finsko. V žebříčku 156 zemí se za ním umístily Dánsko, Švýcarsko, Island či Norsko. Česká republika si polepšila a předběhla například Belgii. Hodnocení, které každoročně vypracovává agentura OSN, zveřejnil server Aktuálně.cz.

Nejšťastnější země světa: Česko si v žebříčku polepšilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

Každý rok World Happiness Report hodnotí země v šesti klíčových kategoriích, jako jsou příjem, svoboda, důvěra, střední délka života, sociální podpora a štědrost. První hodnocení vyšlo v roce 2012 a každým rokem se zaměřuje na jiné téma. Letošním bylo společenské, městské a životní prostředí. 

Že se žebříček nejšťastnějších míst světa zveřejňuje právě v době pandemie koronaviru, to podle autorů nevadí, naopak upozorňují, že krizové situace mohou paradoxně ještě zvýšit pocity spokojenosti. Poukazují například na dřívější studie zemětřesení, záplav či tsunami, ukazují, že společnosti se v těchto situacích snaží spolupracovat na obnově svého prostředí i životů. „Tohle někdy vedlo k překvapivému růstu pocitů spokojenosti,“ dodávají. 

Finsko se tak podle hodnocení stalo nejšťastnější zemí světa již potřetí. První příčku obsadilo již v roce 2018. V žebříčku tak vévodí dalším 156 hodnoceným státům světa. V jeho těsném závěsu se umístilo Dánsko, třetí místo získalo Švýcarsko, dále následovaly Island, Norsko, Nizozemsko, Švédsko, Nový Zéland, Lucembursko, Rakousko a další.

Helsinky se umístily v popředí žebříčku nejšťastnějších měst světa, což je kategorie, jež byla do hodnocení zakomponována vůbec poprvé. 

Česká republika se vešla do první dvacítky a předběhla tak například Belgii. Oproti loňsku si Česko o jednu příčku polepšilo. Praha se v hodnocení umístila v první třetině. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…