Největší lenochy má i slovenský parlament. A jejich král si vydělal přes čtyři miliony

04.08.2015 10:35

Od začátku volebního období uběhlo tři a půl roku. Nejvyšší čas na bilanci pracovních (ne)úspěchů slovenských, volených zástupců. Žebříčku největších parlamentních flákačů neohroženě kraluje Michal Lukša z vládního SMERu. Toto nelichotivé prvenství si vysloužil jediným vystoupením v plénu během celého volebního období. V tomto případě platí pověstné slovenské přísloví – někdy je mlčeti zlato.

Největší lenochy má i slovenský parlament. A jejich král si vydělal přes čtyři miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Kdo je Michal Lukša? Pochází z východoslovenského městečka Snina. Je poslancem za SMĚR-SD a zároveň i okresním předsedou strany ve Snině. Ve volbách do Národní rady mu odevzdalo svůj hlas 2 661 lidí. Je členem dvou výborů: Zvláštní kontrolní výbor na kontrolu činnosti SIS a Zahraniční výbor. Také figuruje jako náhradník ve Stálé delegaci v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Nejdražší poslanec NR SR

„Smerák“ Lukša nehovoří, nevyvíjí žádnou legislativní činnost, ale přesto zaměstnává dva asistenty a živí poslaneckou kancelář v Prešově. Jeho asistent Peter Frey pobírá měsíční odměnu ve výši 1 620 eur (necelých 44 tisíc korun) a Martina Zubková dostává 173 eur. Výdaje na poslaneckou kancelář Lukši se v 6. volebním období (k datu 14. 4. 2015) vyšplhaly na sumu 14 646,83 eur (téměř 400 tisíc korun). Plat poslance Národní rady s trvalým pobytem mimo Bratislavu činí měsíčně 3 576 eur (97 tisíc korun). Lukšovi tedy od dubna 2012 přibylo na účet neuvěřitelných 150 192 eur (přes čtyři miliony)!

Promluvil jen jednou!

Za téměř tři a půl roku Michal Lukša nepředložil ani jeden návrh zákona, dokonce ani jeden pozměňující či doplňující návrh. Na plénu promluvil jen jednou. Bylo to 10. února letošního roku. Během pár minut přečetl společnou zprávu výborů k zaměření slovenské zahraniční politiky. Poslanečtí kolegové Lukši se aspoň mohli přesvědčit, že není úplně němý.

Kolegyně Mazúrová se v práci také nepřetrhla

Lukšova stranická kolegyně Viera Mazúrová je v parlamentě stejně zajímavým zjevem. Bývalá starostka obce Oravská Lesná je v aktuálním volebním období náhradní členkou Výboru pro evropské záležitosti a ve Výboru pro kulturu a média je ověřovatelka. Má dva asistenty a dvě poslanecké kanceláře. Nač tolik, když je v parlamentu jako stín? Posuďte sami. Viera Mazúrová hovořila na plénu za celé volební období jen třikrát. Ve dvou legislativních iniciativách sice figuruje její jméno, ale téměř všechnu svoji poslaneckou iniciativu předvedla ještě v roce 2012, tedy na začátku volebního období. Od 18. 10. 2012 mlčí. Peníze ze státní kasy však bez ohledu na tuto skutečnost tečou poslankyni dál.

Třetí místo v hitparádě mlčících parlamentních ryb má dva vítěze

Poslanci Faič a Jakab jsou na tom stejně – v Národní radě se odvážili promluvit osmkrát. Elemér Jakab je poslanec za stranu MOST-HÍD. Přestože působí v poměrně zajímavých výborech, mnoho toho nenamluví. Jeho poslední poslanecká iniciativa je relativně čerstvá. 2. července 2015 se v rámci doplňující otázky vyjádřil takto: „Nechci, jen chci poděkovat panu ministrovi za odpověď. Velmi děkuji.“

Neaktivní poslanec Faič je předseda Sboru poradců premiéra a pyšní se komunistickým titulem

Vladimír Faič je poslancem za vládní SMER-SD. Pochází z obce Prašice v okrese Topoľčany. Mimochodem i premiér Fico pochází z Topoľčan. To však není jediné, co tyto dva pány spojuje. Faič je předsedou Sboru poradců předsedy vlády SROV, mimo to jeho jméno zdobí titul RSDr., absolventa Vysoké školy politické v Bratislavě. Je všeobecně známo, že jmenovaná škola byla vzdělávacím centrem Komunistické strany, jejíž absolventi byli elitními politickými kádry strany. V Národní radě hovoří zřídka. Během volebního období vyvinul aktivitu na dvě legislativní iniciativy a během tohoto roku ještě nestihl říci nic.

Pro ParlamentníListy.cz zpracovala redaktorka Veronika Žilková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…