Největší šance na zvolení zástupcem ombudsmana má Křeček. Navzdory věku

17.02.2013 9:58

Kdo bude zástupcem ombudsmana? Největší šance na zvolení má poslanec Stanislav Křeček (ČSSD) a to také proto, že další kandidáti jsou pro poslance nepřijatelní. Řeč je o někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatě Vesecké spojené s kauzou justiční mafie, kterou do úřadu stejně jako Křečka navrhl Václav Klaus nebo právník Filip Dienstbier, kterého navrhl Senát. Jméno Dienstbier prý na některé politiky ČSSD působí jako červený hadr.

Největší šance na zvolení zástupcem ombudsmana má Křeček. Navzdory věku
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

V Poslanecké sněmovně se vede spor o to, kdo bude šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu a kdo zasedne v křesle zástupce ombudsmana. Ačkoli se to možná na první pohled nezdá, jsou tyto volby propojeny. Podle informací serveru Aktuálně.cz má největší šance na zvolení zástupcem ombudsmana poslanec Stanislav Křeček. O šéfovi NKÚ se zatím stále jedná.

Něco za něco

"Veseckou volit nemůžeme. A Dienstbiera zase nechtějí volit sociální demokraté, pro některé z nich je už toto jméno jako červený hadr," říká k tomu vlivný koaliční poslanec. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová k tomu dodává, že pana Křečka si v úřadu představit umí. Může se ale stát, že nebude zvolen vůbec nikdo. Někteří koaliční poslanci totiž na Křečkovu kandidaturu nehledí tak pozitivně.

"Ještě jsme o tom v klubu nejednali. Ale osobně bych byla pro někoho, kdo by nebyl starší než ombudsman. Ombudsman potřebuje pomocníka se zdravými názory, ne kohokoliv, o koho se bude muset starat," říká poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která se dlouhodobě angažuje v neziskovém sektoru. Křečkovi letos bude pětasedmdesát let.

Spolu se zvolením zástupce ombudsmana se jedná také o obsazení postu prezidenta NKÚ a existuje možnost, že by TOP 09 byla ochotna podpořit Křečka do křesla zástupce ombudsmana, pokud by na oplátku ČSSD podpořila kandidátku Danu Trezziovou do křesla šéfky NKÚ. Objevil se ale zádrhel. ČSSD by ráda prosadila svého kandidáta Miroslava Kalu do čela NKÚ, přičemž z Trezziové by se stala vice prezidentka. Jednání zatím pokračují.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…