Nejvyšší kontrolní úřad se díky senátorům rozšíření pravomocí nedočká. Další důvod zrušit Senát, míní Okamura

29.10.2021 18:12 | Ze sítí

Senátoři neschválili novelu Ústavy, která měla rozšířit kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Úřad měl podle návrhu kontrolovat i hospodaření s dalšími veřejnými penězi. „Senátoři odmítli, aby Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval hospodaření České televize, státních firem či krajů. Další důvod, proč by měl být drahý sluníčkářský Senát zrušen,“ uvedl k tématu na facebooku předseda SPD Tomio Okamura.

Nejvyšší kontrolní úřad se díky senátorům rozšíření pravomocí nedočká. Další důvod zrušit Senát, míní Okamura
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Tomio Okamura v debatě na Primě

„Senát už dříve zamítl doprovodnou novelu zákona o NKÚ, která měla širší pravomoci zpřesnit. Pokud by obě změny zákonů naopak prošly, mohl by NKÚ kontrolovat například statutární města, kraje, Českou televizi, Český rozhlas nebo státní podniky a státní fondy,“ uvedl na pravou míru Okamura. 

V této souvislosti hnutí SPD prosazuje zákon na zrušení koncesionářských poplatků a chce transformaci České televize a Českého rozhlasu na státní příspěvkovou organizaci, která by byla pod kontrolou Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Anketa

Ještě přitvrdit proti neočkovaným?

20%
78%
hlasovalo: 28294 lidí
Prezident NKÚ Miloslav Kala již dříve sdělil ČTK, že Česko zůstává jednou z mála zemí v Evropě, kde jediný nezávislý auditor státu nemá pravomoc kontrolovat všechny veřejné peníze. „Přitom i mezinárodní úmluvy, které se týkají auditů veřejných financí, říkají, že všechny veřejné prostředky by měly podléhat auditu nezávislého kontrolního úřadu,“ uvedl. 
 
I z tohoto důvodu hnutí SPD prosazuje zrušení Senátu. A to hned z několika důvodů. „Volební účast u senátních voleb je dlouhodobě v druhém kole pod 20 procent oprávněných voličů a účast má spíše klesající tendenci. V roce 2016 to bylo dokonce jen 15,38 procenta, v roce 2018 16,49 procenta a v roce 2020 16,74 procenta. Čili legitimita Senátu založená na účasti občanů v senátních volbách je naprosto mizivá. V porovnání se Senátem je účast voličů v prezidentských volbách o mnoho vyšší a činí okolo 60 procent. Podobně u voleb do Poslanecké sněmovny osciluje kolem 60 procent. A pokud jde o komunální volby, tak bývá něco pod 50 procenty. Takže Senát má z občany volených orgánů daleko nejmenší legitimitu. Dokonce menší než kraje,“ uvedl Okamura. 
 
Senát za více než 20 let své existence podle Okamury neprokázal, že je potřebný, a nedokázal si získat důvěru občanů. „Občané mu svou neúčastí v senátních volbách vystavili vysvědčení a ukázali červenou kartu sami. Vidíme, že senátoři jsou v praxi mnohdy odtrhnuti od názorů občanů; chtěli například žalovat za velezradu prezidenta Zemana či ho zbavit pravomocí, přitom prezident má mnohem větší legitimitu a podporu u občanů než celý Senát. To je směšné,“ uzavřel Okamura. 
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …