Nekádrujeme. Ruské umělce nevyhodíme. Vídeňská opera jasně

23.03.2022 7:54 | Ze sítí

Umění má být prostorem pro mezinárodní porozumění a mosty mezi národy. Proto Vídeňská státní opera (Wiener Staatsoper), na rozdíl od jiných operních domů, nebude postihovat ruské umělce v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hodnocení lidí pouze na základě jejich původu podle prohlášení, které instituce vydala, není akceptovatelné.

Nekádrujeme. Ruské umělce nevyhodíme. Vídeňská opera jasně
Foto: Screen Youtube
Popisek: Státní opera ve Vídni

Pražská Státní opera i Opera ND zrušila přípravy Střevíčků od Čajkovského, protože prý jde o nemístnou propagaci ruského impéria a mohlo by to být zneužitelné v Putinův prospěch. Jinde zase rozvazují smlouvy s ruskými dirigenty či s operními divami, pokud se od ruského prezidenta veřejně nedistancují.

Manažer Pražského filharmonického sboru Radim Dolanský ale na svém facebooku upozornil, že ne všechny operní domy se podílejí na tomto protiruském tažení. Dolanský v minulosti působil v kancelářích pražské Státní opery i Národního divadla, má tedy o dění v oboru velmi slušný přehled.

Vídeňská státní opera vydala prohlášení, ve kterém vyjadřuje štěstí a hrdost, že může na jevišti sdružovat umělce mnoha rozmanitých národů včetně Ukrajiny a Ruska. Tito lidé mohou ve Wiener Staatsoper vyjadřovat svou lásku k hudbě bez ohledu na své jazykové, politické nebo náboženské rozdíly.

„Svou prací dávají silný vzkaz ve prospěch míru, mezinárodního porozumění a budování mostů mezi kulturami,“ stojí dále v prohlášení.

Vídeňští umělci odsuzují brutální válečnou agresi a projevují plnou solidaritu trpící Ukrajině. „Myslíme na všechny lidi, kteří v současné době zažívají nezměrné utrpení, včetně rodin a přátel členů našeho souboru, zaměstnanců nebo hostů,“ ujišťuje operní dům ve svém prohlášení.

V posledních dnech prý ale dostává čím dál více požadavků, aby nebylo umožněno vystupování ruským umělcům, ať hostům, nebo stálým členům souboru.

„Důrazně odmítáme tyto požadavky, které hodnotí lidi jako ,dobré' nebo ,špatné' pouze na základě jejich původu. Současný vývoj nesmí vést k vylučování lidí z kulturní tvorby pouze na základě jejich národnosti,“ dodává rozhodně Wiener Staatsoper.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…