Někdo nám lhal, rozčílil se ministr Mládek kvůli radaru. Nelíbí se mu ani sankce Rusku

11.03.2014 23:05

Situace na Ukrajině je neustále napjatá. Bedlivě sledovaný vývoj má široké mezinárodní souvislosti. Dnes americký senátor z Arizony McCain připomněl zavržený projekt protiraketové obrany v Evropě. „Restartujte systém protiraketové obrany v České republice a Polsku, který Obama zrušil, abyste zklidnili Putina,“ řekl dnes v pořadu americké zpravodajské televize Fox News.

Někdo nám lhal, rozčílil se ministr Mládek kvůli radaru. Nelíbí se mu ani sankce Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je situace dramatická a pro nás nepříjemná. „Musíme respektovat teritoriální integritu Ukrajiny, když proti sobě stojí ukrajinský a ruský národ. Naším zájmem je při tom udržení hospodářských vztahů s oběma státy, i když velmoci zvažují uvalení hospodářských sankcí na Rusko. Ukrajina, nebude-li její situace brzy vyřešena, je v nebezpečí státního bankrotu. Případné hospodářské sankce vůči Rusku by nás poškodily," míní ministr Mládek. Uvedl to v pořadu České televize Události, komentáře.

„Možný výpadek zásobování plynem z Ruska je problém pro ekonomiku i domácnosti, nehledě na ztrátu pracovních míst," dodal s odkazem na možné odvetné kroky Ruska ministr.

Místopředseda ODS Martin Kupka naopak „měkké sankce“, jako třeba omezení vydávání víz, vidí jako možnou cestu. Zdůraznil nutnost „obrany euroatlantických hodnot“.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš míní, že „sankce, o nichž se hovoří, budou mít minimální efekt“ a zdůraznil, že „každá sankce je dvojsečná“. Podle něj Spojené státy hrají geopolitickou hru, kterou má zaplatit Evropa a benefit sebrat Čína, neboť Rusko se může přeorientovat na země BRICS. „Růst vojenského průmyslu není ekonomicky přínosný,“ varoval Jiří Dolejš před možnými závody ve zbrojení.

Klíčovou otázkou je podle něj trvat na uznávání mezinárodního práva a smluv a o Krymu jednat a nebrat jeho odtržení jako hotovou věc, uvedl v pořadu komunistický poslanec.

Místopředseda Kupka s ním souhlasil v nutnosti jednání. Dodal, že musí zaznít „jasné ne agresi společně od všech“.

I ministr Mládek souhlasil s nezbytností jednání. Dodal však, že „pozici Západu oslabuje precedens Kosova“. Vyzdvihl důležitost mezinárodně uznaných hranic pro NATO. „Připojení Krymu k Rusku nemusí být mezinárodně uznáno, což by nebyl první případ v dějinách," připomněl.

Martin Kupka se s odkazem na slova senátora McCaina ptá: „Kde se Putin hodlá zastavit?“ Podle něj má jednoznačné ne ruskému postupu psychologicky jasnou hodnotu. „Z hlediska obrany euroatlantického prostoru byla chyba opuštění programu protiraketové obrany," domnívá se místopředseda ODS. „Psychologicky by to mělo váhu,“ míní.

Jiří Dolejš nepřekvapil opačným názorem. „Pokud budeme ukazovat svaly na Rusko, rozjedeme závody ve zbrojení,“ varoval. Podle Martina Kupky však nejde o „problém Spojených států, ale především Evropské unie a Spojených států“.

Jde Spojeným státům o rozdrobení Ruska?

Ministr Mládek se domnívá, že slova o obnově projektu jsou součástí vnitropolitických amerických hrátek, jimiž by se nechtěl zabývat. Nicméně slova senátora McCaina podle něj ukazují, že „někdo nám lhal – buď tehdy anebo teď“, poukázal na původní argumentaci, že štít není namířen proti Rusku, nýbrž proti Severní Koreji a Íránu.

„Rusko je v zoufalé situaci, stále ustupuje. Na východě Ukrajiny má část svého obranného průmyslu,“ připomněl ministr. „Putin bojuje o poslední možnost udržet Rusko jako významného hráče. Nevím, o co jde Spojeným státům, jestli o ovládnutí Ukrajiny anebo v konečném důsledku o rozdrobení Ruska.“ Dodal, že z jemu nepochopitelných důvodů Rusové nepřenesli obranný průmysl z Ukrajiny na území Ruska, jak učinili v případech ostatních postsovětských států. „Proto je to tak vypjatá situace,“ vysvětlil ministr průmyslu.

Místopředseda Martin Kupka oponoval, že my jsme součástí euroatlantické civilizace, Rusko je protipól. Jiří Dolejš uznává, že strategický důvod (k ruskému postupu – pozn. PL) tady je, avšak nemělo by dojít ke konfrontaci mezi Východem a Západem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…