Někdo potřeboval pauzu? Další dohoda o uklidnění války na Ukrajině. Kyjev: Separatisté obsadili další území

22.01.2015 8:44

Na včerejším jednání ministrů zahraničí v Berlíně došlo údajně dosaženo diplomatického úspěchu, když se strany domluvily o demarkační linii. Rusko prý opět souhlasilo se stažením těžkých zbraní, ale ukrajinské ministerstvo zahraničí upozornilo na to, že od Minských dohod „teroristé“ zabrali dalších 500 kilometrů čtverečních. Spojené státy o Putinovu návrhu říkají, že jde o okupační plán.

Někdo potřeboval pauzu? Další dohoda o uklidnění války na Ukrajině. Kyjev: Separatisté obsadili další území
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Alexej je dobrovolník z Ruska bojující v Luhansku

Anketa

Který předseda parlamentní strany si vede nejlépe? (Neptáme se, kterého máte nejraději. Ale KTERÝ SI VEDE NEJLÉPE)

1%
3%
2%
21%
8%
hlasovalo: 59781 lidí

Ukrajinské ministerstvo zahraničí totiž tvrdí, že od podpisu Minských dohod se protistrana zmocnila 500 čtverečních kilometrů území. Britské listy včera citovaly mluvčího ministerstva Jevgenije Pěrebijnise, který prohlásil, že Rusko dělá vše proto, aby před rozhovory v Berlíně a Astaně maximálně posunulo linii kontroly ve prospěch "teroristů".

"Od prvního dne po podepsání Minských dohod je Rusko začalo porušovat – 500 čtverečních kilometrů přešlo k území kontrolovanému ozbrojenci," prohlásil Pěrebijnis ve vysílání televize 5. kanal.

Podle něj se Rusko ještě před jednáními pokouší vzít pod kontrolu doněcké letiště. "Ve skutečnosti Rusko rozvíjí činnost za účelem maximálně destabilizovat situaci na Ukrajině, aby co nejvíce posunulo dělicí linii ve prospěch teroristů," řekl mluvčí.

Při jednání o Ukrajině bylo dosaženo pokroku o demarkační linii

Při středečním jednání ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa bylo podle posledních zpráv dosaženo diplomatického pokroku. Dospělo se například k dohodě ohledně vytvoření bezpečnostních zón mezi proruskými povstalci a ukrajinskou armádou a ohledně stažení těžkých zbraní. Po skončení schůzky v Berlíně to ve středu pozdě v noci uvedl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

"Nakonec bylo dosaženo dohody týkající se toho, že demarkační čára zmíněná v minském protokolu bude tou linií, ze které nyní začne stahování těžkých zbraní," prohlásil šéf německé diplomacie. Demarkační linie odděluje dvě soupeřící strany nebo státy. "Vše ale záleží na tom, jestli to, na čem jsme se dohodli, nezůstane jen na papíře, a dojde i ke změně situace přímo na místě," dodal.

Jakkoliv bylo dosaženo dohody o stahování těžkých zbraní, lehké zbraně jsou bohužel stále ,,aktivní": Separatisté ve čtvrtek ráno oznámili, že při minometné palbě na tramvajovou zastávku v Doněcku zemřelo 13 lidí.

Podle USA plán usiluje o legalizaci územních zisků

Rusko v Berlíně opět souhlasilo s odpoutáním vojsk a odsunutím těžké techniky. Jenže od dohod v Minsku podle Kyjeva zabrali proruští separatisté 500 kilometrů čtverečních území a proto US tvrdí, že Putinův nový mírový plán je okupační plán, kterým chce dosáhnout udržení území pod kontrolou proruských separatistů. Včera to podle agentury Reuters v Radě bezpečnosti OSN prohlásila americká velvyslankyně v této mezinárodní organizaci Samantha Powerová.

"Plán usiluje o legalizaci územních zisků, kterých separatisté dosáhli v září, a také ruských vojáků a vybavení na území Ukrajiny," řekla Powerová. "Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je – ruským okupačním plánem," řekla Powerová během zvláštního zasedání vrcholného orgánu OSN.

Rusko v Berlíně zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov, Ukrajinu jeho kolega Pavlo Klimkin a z Paříže přicestoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Na Ukrajinu údajně stále přicházejí vojáci i zbraně z Ruska

Oddělení vojsk a stažení těžkých zbraní s ráží vyšší než 100 milimetrů do vzdálenosti 15 kilometrů od linie kontaktu předpokládal již minský protokol, který v rámci dohody o příměří dojednali vzbouřenci a zástupci ukrajinské armády loni počátkem září. Klid zbraní ale žádná ze stran fakticky nedodržovala, na papíře zůstal také závazek oddělení vojsk a z velké části i výměny zajatců.

Britské listy podotýkají, že tento týden se situace v Donbasu značně vyostřila. Podle štábu "protiteroristické operace" byli včera ukrajinské jednotky v Luhanské oblasti napadeny ruskými vojsky a v úterý hranici překročily dvě praporní taktické skupiny ruské armády.


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …