Neklid v koalici: Piráti jdou do háje, Starostové se drží. A některým to začíná silně vadit...

06.08.2021 8:24

Mezi Piráty roste nervozita. Zdá se, že zatímco oni před volbami oslabují, Starostové a nezávislí si udržují svou popularitu. Piráti se proto obávají, že by Starostové mohli ve Sněmovně posílit na jejich úkor.

Neklid v koalici: Piráti jdou do háje, Starostové se drží. A některým to začíná silně vadit...
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Ještě před pár týdny byli Piráti a STAN favority voleb. Ale teď se zdá, že tato koalice trochu ztrácí dech. Červencový průzkum předvolebních nálad agentury Median ukázal, že politické scéně opět kraluje Andrej Babiš s 26 procenty hlasů, druhá je koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09 s 21,5 procenty hlasů a až třetí je koalice Pirátů a Starostů a nezávislých se ziskem 20 procent hlasů.

Podle serveru Novinky.cz se navíc zdá, že ten, kdo v posledně jmenované koalici slábne, jsou Piráti. Ukazuje to průzkum STEMu, podle kterého by ještě v prosinci loňského roku Piráty volilo 17,4 procenta hlasů a teď je to 15,4 procenta. U STAN je trend opačný. Ze 7,3 procenta hlasů na 8,7 procenta předvolební přízně.

A právě to vnáší mezi Piráty neklid. Ti totiž podle smlouvy o spolupráci platí dvě třetiny kampaně, zatímco STAN má platit jednu třetinu. Ale první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová své spolustraníky uklidňovala.

„Kandidujeme jako koalice a jako koalice budeme následně spolupracovat i po volbách ve vládě či ve Sněmovně. Hlasy v blížících se parlamentních volbách pro jednu či druhou stranu budou tedy hlasy pro koalici,“ reagovala první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová na dotaz Novinek, zda si připouští, že by nakonec STAN mohl získat více mandátů.

Pokles Pirátů přičítá dezinformační kampani, které jsou podle Richterové Piráti vystaveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…