Neklidný Zelenskyj? Propad. Znepokojivé údaje

10.01.2024 10:17

Washingtonský Institut pro studium války upozornil na ukrajinský průzkum, který ukazuje na jistou míru napětí v ukrajinské společnosti. Konkrétně vůči prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Mezitím ruští agresoři nad napadenou Ukrajinu posílají tolik raket a dronů, že Ukrajincům pomalu dochází potřebná obranná munice. Problémy však přetrvávají i na ruské straně. Ruské síly operující poblíž Krynky údajně nejsou schopny zaměřovat ukrajinská letadla a vrtulníky, protože jim ruské velení nedává včasné povolení sestřelovat cíle.

Neklidný Zelenskyj? Propad. Znepokojivé údaje
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Rusové nad území napadené sousední Ukrajiny posílají další a další drony a rakety. Je jich tolik, že mluvčí ukrajinského letectva plukovník Jurij Ihnat oznámil, že Ukrajina má nedostatek protiletadlových řízených střel. Na plukovníkova slova poukázal washingtonský Institut pro studium války, který také upozornil na nedávný průzkum veřejného mínění, který ukázal, že Ukrajinci v drtivé většině podporují armádu i snahu své země bránit se ruským agresorům, ale podle ISW odhalil také jisté napětí panující v ukrajinské společnosti. Konkrétně ve vztahu k prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, jenž má stále důvěru více než 60 procent lidí, ale jeho podpra je nižší než u nejvyššího vojenského velitele ukrajinských sil generála Valerije Zalužného.

„Kyjevský mezinárodní sociologický institut (KMIS) zveřejnil průzkum, který provedl mezi 29. listopadem a 9. prosincem 2023, z něhož vyplývá, že 96 % respondentů podporuje ukrajinské ozbrojené síly, 88 % důvěřuje vrchnímu veliteli Zálužnému a 66 % prezidentu Zelenskému,“ napsal institut.

ISW také konstatoval, že ukrajinské nálady v prosinci 2022 byly pravděpodobně optimističtější než v listopadu/prosinci 2023, protože ukrajinské síly nedávno osvobodily velké části okupovaného území v Charkovské a Chersonské oblasti během úspěšných protiofenzivních operací na podzim 2022. V prosinci 2022 vyjádřilo Zelenskému důvěru 84 procent dotázaných. „Důvěra v mnoho ukrajinských institucí zaznamenala mezi prosincem 2022 a 2023 podobný pokles – vzhledem k vleklé válce je to nepřekvapivý vývoj. Ukrajinské ozbrojené síly, Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU), Ukrajinská národní policie a ukrajinští dobrovolníci během této doby nezaznamenali podobný pokles důvěry dotázané veřejnosti,“ pokračoval ISW.

Z průzkumu je podle institutu také jasné, že se Ukrajinci odmítají Rusku vzdát. Stejně tak se nedaří zasévat rozkol do ukrajinské společnosti, protože na to, kolik energie vynakládá ruská propaganda na oslabení pozic Zelenského, je rozdíl v důvěře Zelenskému a Zalužnému relativně malý.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí

Průzkum University of Chicago, na který upozornil server Ukrajinská pravda, nahlédl i na druhou stranu. Do Ruska. Ukázalo se, že tady podporuje vpád na Ukrajinu 63 procent respondentů.

„Průzkum ukázal, že 67 % účastníků schvaluje Putinovu zahraniční politiku a 58 % schvaluje jeho domácí politiku. 66 % plánuje volit Putina v nadcházejících prezidentských volbách v březnu. Sociologové také poznamenali, že 63 % účastníků podporuje válku na Ukrajině a že 64 % respondentů vidí válku jako ‚civilizační boj mezi Ruskem a Západem‘.“

I na ruské straně se objevují problémy vojenského charakteru.  

„Ruské síly operující poblíž Krynky údajně nejsou schopny zaměřovat ukrajinská letadla a vrtulníky, protože jim ruské velení nedává včasné povolení sestřelovat cíle. Ruským velitelům také údajně trvá několik hodin, než schválí dělostřelecké údery, a požadují, aby jednotky před schválením úderů zaslaly cílové souřadnice a video nebo foto potvrzení cílů,“ napsal k tomu ISW s odvoláním na jednoho z ruských proválečných blogerů. U Krynky se prý Ukrajincům daří ničit až 90 procent ruské techniky.

Ukrajinci řeší jiný zásadní problém. S pastmi kolem ruských min. „Bankovka, krabička cigaret, telefon... Určitě je to past,“ řekl ustaraným vojákům v mrazivém počasí jeden ze specialistů na odstraňování min. „Dokonce jsme přišli o vojáky kvůli nastraženému balení plechovek Pepsi.“ Na tato slova upozornil server Kyiv Post.

Sapéři jsou často první, kdo se dostane na frontovou linii a vyčistí území před příchodem útočných jednotek. Heslem ukrajinských sapérů je „vždy před prvním“. A podle serveru KYIV Post je čím dál těžší najít nové rekruty ochotné nastoupit k sapérům, protože mnozí sapéři při své práci zemřeli nebo minimálně přišli o končetiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelenský má podporu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 10.01.2024 12:59:16
66% a každý den utíká z Ukrajiny na 6 000 mužů, protože nechtějí za něj bojovat. Zalužnyj má podporu 88% ale sloužit pod ním nikdo nechce! Jakou podporu mohou mít lidi, kteří již poslali na smrt statisíce Ukrajinců bez jakéhokoliv pozitivního výsledku? Fotka ze hřbitova toho vypovídá dost. A těch hřbitovů se stovkami nových hrobů je po Ukrajině nepočítaně. Jak mohou mít takovou podporu když muže na frontu mobilizují násilně. Mobilizují zdravotně nemocné, ženy, muže vyššího věku ale všechny hlavně patřící mezi chudší, protože ty, kteří se budou moci vykoupit mobilizovat nebudou. Buď mají Ukrajinci vymyté mozky, jako měli Němci ke konci Druhé světové války, nebo jsou (bez urážky) převážně duševně nemocní a nebo nám lžete. Myslím, že toto je jen ukázka ukrajinské a západní propagandy. Všichni víme, že institut ISW je placen především americkými společnostmi z oblasti vojenského průmyslu.

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …