Několik hodin jsem se rozmýšlel, přiznal Zaorálek k nominaci na ministra kultury

21.08.2019 21:33

Kandidát na ministra kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) by svou nominací rád vyřešil krizi, která ochromuje vládu. „Předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi jsem nedokázal říct ne,“ sdělil ve středu novinářům v Lidovém domě Zaorálek s tím, že je těžké dělat, že se ho celá situace netýká.

Několik hodin jsem se rozmýšlel, přiznal Zaorálek k nominaci na ministra kultury
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Když Zaorálka kontaktoval Hamáček s tím, že je způsob, jak konečně spory o ministra kultury ukončit, bylo podle jeho slov těžké hledat důvody, proč se angažovat. „Krize je nesnesitelná. Je tím ochromena vláda i Ministerstvo kultury,“ sdělil Zaorálek ke svému rozhodnutí ucházet se o post ministra kultury.

Nabídkou postu v čele resortu kultury byl podle svého vyjádření Zaorálek překvapen. Zda ji přijme, se prý rozhodoval několik hodin. „Po pár hodinách jsem Hamáčkovi zavolal, že mu nedokážu říct ne. Bylo těžké říct, že se mě celá situace netýká,“ popsal Zaorálek.

Ve své řeči odsoudil kroky, které prezident Miloš Zeman podniká. „Zeman má rád de Gaulla (francouzského prezidenta Charlese de Gaulla – pozn. redakce) a systém páté republiky. Stále více se to tedy posouvá do rukou prezidenta, to není dobře. Musíme jako politici hledat způsob, jak tu krizi rozlousknout,“ zdůraznil Zaorálek, který by si v případě, že se funkce ujme,  rád posvítil i na rozhodnutí, které Antonín Staněk (ČSSD) učinil poslední den ve své funkci ministra kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…