Některé Drábkovy škody se ani nedají vyčíslit, naštvala se v Hyde Parku šéfka Úřadů práce

12.05.2014 21:59

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 7,9 procenta, bez práce bylo tedy přibližně půl milionu lidí. A podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Marie Bílkové tento trend bude pokračovat i nadále. Uvedla to v pořadu Hyde Pak na ČT 24.

Některé Drábkovy škody se ani nedají vyčíslit, naštvala se v Hyde Parku šéfka Úřadů práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Bílková zdůraznila, že za pokles nezaměstnanosti může zejména startování sezónních prací a oživování ekonomiky. Očekává proto, že s příchodem podzimu se situace opět zhorší, protože tato sezónní místa zaniknou, ale návrat k větším číslům nezaměstnanosti podle ní nebude již tak dramatický, jako tomu bylo tuto zimu.

Úřad práce se prý v současné době snaží přiblížit politiku zaměstnanosti tam, kde problémy s nezaměstnaností bývají nejpalčivější, tedy do menších regionů a oblastí. Dodala, že změnou procházejí i jednotlivé pracovní postupy úřadu práce, konkrétně se rozhodování opět navrací na okresní úroveň. „Společná práce má tak větší efekt,“ podotkla.

Mimo to jednotlivé úřady práce teď opět organizují poradní sbory a ředitelé úřadů práce jsou zapojeni ve formách tripartitního jednání, ať už na okresní či krajské úrovni. Jak uvedla Bílková, hlavní snahou je spojit iniciativu všech úřadů a účastníků, kteří mohou situaci na trhu práce ovlivnit, a společně efektivně pomáhat nezaměstnaným nalézt práci.

V lednu tohoto roku dosáhla nezaměstnanost nejvyšších čísel v historii samostatného státu, bez práce tehdy bylo 8,6 procent obyvatel. Podle názoru Bílkové za to mohla zejména reorganizace úřadů práce, a to prý bez jakýchkoliv analýz či hlubší rozvahy. „Bylo to politické rozhodnutí. A především špatné rozhodnutí,“ zdůraznila. V důsledku toho totiž dle jejích slov úřad práce neměl dostatečnou kapacitu na práci se zaměstnavateli ani na individuální péči o nezaměstnané.

Úřad práce nevyplácí jen podpory

„Snažíme se, aby úřad práce nebyl jen místem, kde se vyplácí podpora. Snažíme se rozšiřovat okruh činností, zvláště co se týče zaměstnanosti, a navrátit ho tak jeho původním cílům,“ přiblížila směr, jakým se úřad práce v současnosti vydává. Že se mu to daří, dokládá prý počet volných míst, která získává od zaměstnavatelů, a počet lidí, které na místo dosadí. „Výsledná čísla jsou velmi povzbudivá. Jen v březnu jsme na 12 tisíc volných míst doplnili 12 tisíc uchazečů,“ konstatovala.

Úřady práce proto usilují o to, přesvědčit zaměstnavatele, že je pro něj vhodné hledat zaměstnance právě skrze ně. Bílková však připouští, že to občas není jednoduchý úkol. Nejen, že jsou firmy zvyklé vybírat si nové lidi skrze tendry či personální agentury, navíc často věří zažitým předsudkům, že na úřadu práce jsou registrováni pouze lidé, kteří nechtějí pracovat nebo nic neumí. Tak to ale prý rozhodně není.

Spravedlnost je slepá

Na exministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a jeho náměstka Vladimíra Šišku nevzpomíná Bílková zrovna v dobrém. „Spravedlnost je slepá, nemůže postihnout vše, co se přihodilo. Některé škody se vyčíslit dají, ale to nejdůležitější ne, a to škody na lidech. Někteří naši zaměstnanci to odnášeli na zdraví, měli jsme v té době i úmrtí na pracovišti. A na vlastní kůži to pocítili i naši klienti, protože politika zaměstnanosti se v té době prakticky neuplatňovala,“ nešetřila kritikou.

Z tohoto období by si podle ní všichni měli vzít varování, že unáhlené rozhodování a ignorování rad odborníků může mít fatální následky. Naopak novou ministryni Michaelu Marksovou-Tominovou si nemůže vynachválit. „Panují mezi námi ty nejlepší komunikační vztahy a vidím v ní opravdu velké odhodlání vrátit úřad práce mezi instituce, které jsou fungující a skutečně poskytují služby lidem,“ hodnotila její postoj.

A co ředitelka úřadu práce radí přímo nezaměstnaným? „Především nepropadat beznaději a skepsi, neupínat se na jednu příležitost a uvědomit si, že určité fáze, kterými člověk po ztrátě místa prochází, jsou přirozené,“ vzkazuje všem, kteří zrovna své pracovní místo hledají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…