Někteří ódéesáci knížete nepodpoří. Je prý moc proevropský

16.01.2013 16:48

Zatímco většina krajských organizací ČSSD se zřejmě bude řídit doporučením celorepublikového vedení a v druhém kole prezidentských voleb bude hlasovat pro expremiéra Miloše Zemana (SPOZ), podpora ODS pro předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga je v krajích vlažnější. Někteří členové ODS dokonce připouštějí, že budou volit Zemana, i když celorepublikové vedení ODS podpořilo nynějšího ministra zahraničí.

Někteří ódéesáci knížete nepodpoří. Je prý moc proevropský
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

Například místopředseda moravskoslezské ODS a náměstek ostravského primátora Dalibor Madej řekl, že se nebude řídit doporučením vedení strany, ale svojí hlavou. "Vždycky jsem se řídil srdcem a vlastní úvahou," řekl Madej. Nejednoznačně se vyjádřili také starosta Trutnova a někdejší senátor Ivan Adamec, senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera či primátor Olomouce Martin Novotný. Adamec ČTK řekl, že se rozhodne vlastní hlavou, ne podle doporučením stranického vedení. Podle místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho je Schwarzenberg příliš proevropský.

Větší roli hrají osobní sympatie

"Určitě bude několik lidí, kteří budou volit Zemana. Prezidentské volby jsou trochu jiné, jde spíš o osobní sympatie," řekl předseda ODS na Sokolovsku Karel Jakobec. Ani jihočeská ODS není v názoru na druhé kolo prezidentských voleb jednotná. Například místopředseda regionálního sdružení Tomáš Jirsa nebo člen regionální rady strany Jiří Mánek podpoří Zemana. Stranickému vedení se vzepřel také pražský poslanec ODS Boris Šťastný. Médiím v minulých dnech řekl, bude volit Zemana.

Naopak jasně Schwarzenberga podporuje mimo jiné místopředseda občanských demokratů a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, lídr jihomoravské ODS v uplynulých krajských volbách Jiří Crha a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Z řad ČSSD vybočuje Dienstbier a Špidla

Sociální demokraté se většinou s doporučením stranického vedení ztotožňují. "Ve druhém kole prezidentské volby budu volit z přesvědčení Miloše Zemana a ani mi to nemusí nikdo radit," uvedla v prohlášení bývalá hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová. Podporu Zemanovi avizoval například i současný hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a další šéfové krajských organizací.

Jiného názoru je například neúspěšný kandidát na prezidenta a senátor ČSSD Jiří Dienstbier, který v minulých dnech řekl, že Zeman je pro něj jako kandidát nepřijatelný. Přímo pro Schwarzenberga se pak vyslovil bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Vladimír Špidla.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…