Někteří poslanci dostali výzbroj komiksových hrdinů. Proč? Zde je důvod

22.09.2017 11:53

Sdružení Rekonstrukce státu ocenilo osm poslanců a tři senátory, kteří nejaktivněji prosazovali devět protikorupčních zákonů, o jejichž přijetí se uskupení zasazovalo. Patřily mezi ně zákony o registru smluv, o financování politických stran a o registru majetku politiků.

Někteří poslanci dostali výzbroj komiksových hrdinů. Proč? Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hlavní ceny obdrželo pět členů dolní komory, a to místopředsedové Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a Petr Gazdík (STAN), předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola a Jan Farský (STAN) s Janem Sedláčkem (ANO).

Ocenění v podobě výzbroje komiksových hrdinů získali rovněž poslanci Jeroným Tejc (ČSSD), Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Gabriela Pecková (TOP 09). Ze senátorů ceny získali Libor Michálek (za Piráty), Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a Jaroslav Větrovský (ANO).

Přijetí protikorupčních zákonů podle sdružení naopak nejvíce brzdili poslanci Vojtěch Filip, Jan Klán a Václav Snopek (všichni KSČM), Jan Zahradník (ODS) a Milan Urban (ČSSD), který dopadl nejhůře. Rekonstrukce státu na podporovatele i „brzdiče“ protikorupčních zákonů upozorní při volební kampani formou letáků, billboardů a volebních novin.

Sdružení v hodnocení vycházelo ze 176 hlasování o zákonech. Více než polovina poslanců zákony podporovala přinejmenším částečně, uvedl Pavel Franc, který je spoluautorem projektu Rekonstrukce státu. Získají od uskupení certifikát, že podporovali transparentnější Česko, budou jej moci využít ve volební kampani.

Pro příští volební období se uskupení zaměří na systémové změny a na zavádění zákonů do praxe. Podrobnosti chce představit až po volbách.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …