Nelegální pobyt, vazby na džihádisty, přesto vraždil v Bruselu... Bylo jich tu moc, hájí se belgická policie

18.10.2023 16:35

Belgické úřady roky sledovaly tuniského útočníka, který v pondělí zastřelil dva fotbalové fanoušky v centru Bruselu. Útočník byl znám úřadům od roku 2016, několikrát byl vyhodnocen jako nebezpečný s vazbami na džihádisty. V zemi pobýval nelegálně a po zamítnutí žádosti o azyl v roce 2020 měl být vyhoštěn. Muž zaútočil jen den předtím, než se jeho aktivitami měla opakovaně zabývat belgická protiteroristická policie.

Nelegální pobyt, vazby na džihádisty, přesto vraždil v Bruselu... Bylo jich tu moc, hájí se belgická policie
Foto: Repro twitter
Popisek: Tuniský terorista, který útočil v Bruselu

Tunisan, který v Bruselu zastřelil dva švédské fotbalové fanoušky, byl pro belgické úřady známou firmou. Ani přes vyhodnocení tohoto muslimského migranta jako bezpečnostní hrozby ale úřady nedokázaly zabránit tragédii, podobně jako v jiných případech. Francouzským úřadům byli například dobře známi někteří syrští teroristé s vazbami na Islámský stát, kteří stáli za útoky v Paříži v roce 2015.  

I v případě bruselského střelce šlo o známou osobu, tuniského nelegálního migranta, který byl vyhodnocen jako bezpečnostní hrozba, byla mu zamítnuta žádost o azyl a měl být vyhoštěn z Belgie. K jeho vyhoštění ale kvůli zahlcení systému již nedošlo a tak mohl naplánovat svůj krvavý útok.

Příběh střelce narozeného v Tunisku odhaluje nedostatky systému, který Belgie vytvořila po masivním selhání zpravodajských služeb při teroristických útocích, při nichž v letech 2015 a 2016 zahynuly stovky lidí v Paříži a Bruselu.

„Pětačtyřicetiletý muž nebyl v minulosti odsouzen, ale belgickým orgánům činným v trestním řízení byl znám pro řadu podezřelých aktivit, včetně podezření z obchodování s lidmi, a ohrožování bezpečnosti státu,“ řekl ministr spravedlnosti Vincent Van Quickenborne, jak informuje server Politico.eu.

„Belgické úřady se o střelci poprvé dozvěděly v červenci 2016 od policie jiné evropské země s tím, že muž má radikalizovaný profil a uvažuje o cestě do konfliktní zóny za džihádem,“ uvedl Van Quickenborne.

Přesto vrahovo jméno nikdy nebylo zařazeno na federální seznam teroristů, který byl vytvořen za účelem monitorování aktivit souvisejících s terorismem po teroristických útocích na bruselském letišti a stanici metra v roce 2016.

„Informace byla ověřena, nic jiného se nedalo dělat,“ dodal Van Quickenborne, podle něhož byly zpravodajské služby v té době zavaleny desítkami zpráv podobného charakteru denně, protože Belgie a Evropa procházela velkou teroristickou krizí. „Ačkoli byl znám orgánům činným v trestním řízení, neexistovaly žádné konkrétní indicie o jeho radikalizaci – proto nebyl na seznamu teroristů,“ dodal ministr.

Přitom ještě začátkem letošního roku byl Tunisan zadržen a vyslýchán policií poté, co údajně vyhrožoval obyvatelům azylového centra. To dalo tip belgické federální policii, která svolala schůzku protiteroristické pracovní skupiny, aby ho vyšetřila. Schůzka této pracovní skupiny byla naplánována na 17. října – střelec však udeřil noc předtím.

V roce 2020 přitom měl být Tunisan z Belgie vyhoštěn poté, co mu byla zamítnuta žádost o azyl. Oficiální dopis o vyhoštění si však imigrant nepřevzal na své uvedené adrese. Belgičtí občané se nyní ptají, jak je možné, že nelegální imigrant, roky sledovaný pro potenciálně nebezpečné jednání, může provést teroristický útok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vizitka totální , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 18.10.2023 17:23:22
neschopnosti celé EU,,Tupost úředníků co vůbec neznají realitu,,Dokud se jich to nedotkne osobně nedělají nic,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …