Nemáme rádi Huawei, vydali jsme Nikulina, odsuzujeme Madura. Za odměnu Babiše pozvali k Trumpovi, vysvětluje tisk

21.02.2019 10:14

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude již za pár dní hostem amerického prezidenta Donalda Trumpa v Bílém domě. Jak včera informoval americký velvyslanec v Praze Stephen King, prezident Trump pozval Babiše k sobě dne 7. března. Prezident Miloš Zeman tak ostrouhal, i když v minulosti měl od Trumpa příslib, že jej u sebe v sídle přivítá.

Nemáme rádi Huawei, vydali jsme Nikulina, odsuzujeme Madura. Za odměnu Babiše pozvali k Trumpovi, vysvětluje tisk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Deník MF Dnes pak uvádí, že v celé věci může hrát roli také kauza Huawei. Prezident totiž podporuje čínskou společnost v boji s počítačovými firmami, Američané však stojí v boji na opačné straně. A tam je právě i Andrej Babiš. Vzal vážně zprávy Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) podpořené zprávami Bezpečnostní informační služby ohledně hardwaru a softwaru od Huawei. Babiš se dokonce kvůli Huawei pustil i do sporu s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem, kdy zopakoval vnímání bezpečnostního rizika těchto technologií.

Kromě kauzy Huawei pak mohlo Babišovi otevřít dveře i dřívější vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, píše Právo. Stejně tak i shodný postoj k vývoji ve Venezuele a uznání Juana Guaidóa. 

A tak zatímco se Babiš chystá do Bílého domu, na Hradě plánují několikadenní návštěvu Číny, kam by měl zamířit prezident Miloš Zeman na konci dubna. 

Prezident USA a předseda české vlády budou podle dokumentu jednat o posílení dvoustranných vztahů, o potřebě společně čelit globálním výzvám, včetně problémů kybernetické a energetické bezpečnosti, a o vzájemném obchodu. Prohlášení připomnělo, že Babišova návštěva se uskuteční u příležitosti 30. výročí sametové revoluce a 20. výročí členství ČR v Severoatlantické alianci.

Podle Babiše je pozvání vyvrcholením vztahů mezi Českou republikou a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie s tím, že o agendě bude ve Washingtonu při své nynější návštěvě jednat šéf diplomacie Tomáš Petříček. „Jde o úspěch české diplomacie, který jen podtrhuje výbornou úroveň česko-amerických vztahů,“ dodalo ministerstvo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…