Nemáme vyhráno, varoval Blatný na tiskovce. Vedle stála Maláčová, která opět rozdávala

03.11.2020 19:20

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová společně předstoupili před novináře. Blatný apeloval na občany, aby dodržovali všechna hygienická pravidla, a prozradil, jak Česko pomáhá jiným členským státům EU. Vláda rozhodla, že do Francie pošle milion rukavic. Maláčová prozradila, že část seniorů se nechce nechat testovat na covid, a sdělila, že navrhuje navýšit minimální mzdu až o 1 800 korun.

Nemáme vyhráno, varoval Blatný na tiskovce. Vedle stála Maláčová, která opět rozdávala
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Šéf resortu před kamerami ČT varoval, že se zdá, že se epidemiologická situace mírně zlepšuje, ale vyhráno nemáme.

„V současné době se do nemocnic dostávají ti, kteří onemocněli před dvěma týdny. Takže i kdyby současná opatření zabírala, což bychom si všichni přáli, tak ještě minimálně dva týdny bude mít systém problémy,“ řekl.

Blatný na vládní tiskové konferenci poznamenal, že české zdravotnictví celkově nekolabuje, ale v některých nemocnicích panuje velmi napjatá situace. Šéf resortu v této souvislosti zdůraznil, že je třeba, aby lidé, a senioři zvláště, dodržovali základní hygienická opatření, to jest, aby dodržovali rozestupy, myli si ruce, omezili vycházení a nosili roušky.

Jedno vám určitě řeknu, že když toto dodržovat nebudeme, bude to (zlepšování situace) trvat delší dobu.

„Chtěl bych také informovat o tom, že se vláda rozhodla poskytnout materiální dar Francouzské republice v souvislosti s bojem v současné pandemii. Jde o dar milionu kusů ochranných rukavic, o které požádalo Ministerstvo zdravotnictví Francouzské republiky. A ještě upozorním na to, že během včerejška bylo na žádost Malty poskytnuto sto balení remdesiviru pro tamní nemocnice, protože Maltě vypadly některé dodávky, Malta to potřebovala pro své občany a Česká republika takto vyhověla. Říkám to tady proto, abychom si uvědomili, že ČR je jednou ze členských zemí EU, cítí to tak a plní své závazky oboustranně,“ pravil ministr.

Blatný oznámil, že zařízení sociálních služeb dostanou na tři miliony respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Půjde o respirátory třídy FFP2 pro asi 90 tisíc lidí pracujících v těchto zařízeních.

Maláčová konstatovala také, že zaměstnancům těchto zařízení může být nařízeno, aby se pravidelně nechali testovat na koronavirus. Problém je však podle ministryně u klientů a jejich rodin. Část jich totiž testování odmítá.  

Z úst šéfky resortu také padlo, že se tripartita neshodla v otázce zvyšování minimální mzdy. Zatímco zaměstnavatelé chtěli v této nelehké ekonomické situaci ponechat minimální mzdu na současné úrovni a nezvyšovat ji vůbec, odboráři chtějí, aby se minimální mzda zvýšila ze současných 14 600 na 16 000. Maláčová za MPSV navrhla interval 15 500 až 16 400, ale jedním dechem dodala, že do Sněmovny půjde víc návrhů a bude záležet, na kterém z nich se shodne většina poslanců.  

„15 500 je za nás minimum a 16 400 je optimum,“ uvedla.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …