Němcová: Ničí mě pohled na ODS jako na nekredibilní stranu

08.04.2012 12:59

Předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové se silně dotýkají kauzy, které momentálně hýbou politickou scénou. Podle nich to vypadá, že ODS je stranou, která obsazuje radnice podivnými lidmi a do sněmovny volí samé zkorumpované jedince. Přitom ze stranických sněmů na Vysočině ví, že jde naopak o bezvadné lidi, kteří jsou úspěšní v mnoha profesích.

Němcová: Ničí mě pohled na ODS jako na nekredibilní stranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Současné kauzy, které hýbou děním na politické scéně, nenechávají v klidu ani předsedkyni sněmovny a první místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. „Strašně mě to devastuje. Ty, co se dotýkají ODS proto, že to vypadá, že je stranou, která obsazuje radnice podivnými lidmi a do Poslanecké sněmovny volí samé zkorumpované jedince,“ uvádí Němcová v rozhovoru pro Deník.

Ze setkávání se spolustraníky má však naprosto odlišné pocity. „Jezdím po stranických sněmech na Vysočině a vím, že se jedná o bezvadné lidi, kteří jsou úspěšní v mnoha profesích. Ničí mě ten pohled na ODS jako na nekredibilní stranu,“ stýská si šéfka sněmovny, jaké světlo na nejsilnější pravicovou stranu vrhají kauzy podobné té s odposlechy bývalého prvního místopředsedy ODS Pavla Béma s podnikatelem Romanem Janouškem.

Zveřejňování odposlechů je stejně ničivé jako jejich obsah

„Jednou bych chtěla vědět, pokud se to vůbec dozvíme, co tohle bylo za kauzu a kdo ji spustil. Vadí mi, když někdo někoho nelegálně odposlouchává, nebo to dělá legálně, ale informace se dostávají k veřejnosti. Je to proti principům, jak má právní stát fungovat,“ kritizuje Němcová, že odposlechy někde pět let ležely s bůhvíjakým záměrem a někdo z toho selektoval výběr telefonátů, o nichž chtěl, aby je lidé četli v novinách.



To je podle ní pro společnost stejně ničivé jako to, že Janoušek ve spojení s Bémem, pokud se to prokáže dalším šetřením, nepostupovali tak transparentně, jak by bylo žádoucí. „Tato kauza ublížila nejen ODS, ale také koalici a celé politické reprezentaci. Ve společnosti roste radikalismus, napětí a vymezování proti poslancům, kteří jsou všichni hození do jednoho pytle. To podkopává elementární nutnou důvěru, která musí být mezi občany a zvolenou reprezentací,“ myslí si předsedkyně sněmovny.

O kandidatuře na prezidentku se rozhodne během týdne

Za závažnější však považuje případ předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných Víta Bárty. „Vysoce postavený politik jedné ze stran, která tvoří koalici, totiž stojí před soudem pro podezření z předávání úplatků a druhá část poslanců pro podezření z jejich přijímání. Ať už dopadne verdikt soudu jakkoliv, napáchaná škoda bude nesmírná. Vít Bárta a ostatní aktéři se k situaci měli postavit čelem,“ srovnává Němcová, že Bém pozastavil členství v ODS, zatímco Bárta se den poté, co byl vydán k trestnímu stíhání, nechal zvolit předsedou poslaneckého klub VV.

První místopředsedkyně ODS patří do okruhu politiků, o nichž se mluví v souvislosti s volbou příštího českého prezidenta jako o možné kandidátce. Od přímé volby, pro kterou nakonec s velkým váháním hlasovala, očekává, že to bude velký mediální cirkus a lidé budou žasnout, co se objeví. „Během týdne už se musím rozhodnout,“ reaguje na otázku Deníku, zda do boje o Hrad půjde.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…