Němcová vzdala kandidaturu do Bruselu. ODS povede do voleb Zahradil

22.02.2014 20:52

Občanská demokracie má na pondělní výkonné radě definitivně odsouhlasit kandidátku do květnových voleb do Evropského parlamentu. Podle informací serveru Týden.cz by se lídrem měl stát první místopředseda ODS Jan Zahradil. Bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se prý kandidatury vzdala.

Němcová vzdala kandidaturu do Bruselu. ODS povede do voleb Zahradil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Volby do Evropského parlamentu, které prezident Miloš Zeman vyhlásil na 23. a 24. května, budou pro ODS zásadní. Podle informací on-line deníku Týden.cz je mnozí členové berou jako šanci odrazit se ode dna po totálním debaklu v předčasných podzimních volbách, kde strana získala pouze 7,7 procenta hlasů. Výhodou by mohla být očekávaná nízká volební účast i to, že se volby do Bruselu tolik nepojí s domácí politickou scénou a nejsou tolik zatíženy aférami.

Dvojkou na kandidátce by měl být místopředseda ODS Evžen Tošenovský. „Zájem o to samozřejmě mám, ale musím počkat na rozhodnutí výkonné rady," řekl on-line deníku politik. Zároveň potvrdil, že se Miroslava Němcová své kandidatury vzdala.

Mezi dalšími možnými adepty figuruje členka České národní banky Eva Zamrazilová, politolog Petr Robejšek nebo stávající europoslanec Edvard Kožušník. Své jméno na kandidátce by prý rád viděl také místopředseda EP Oldřich Vlasák. Definitivně jasno bude až po výkonné radě. „Jména Zahradil a Tošenovský tam ale někde budou," odhadl pro Týden.cz místopředseda Martin Kupka.

Také ostatní strany už mají své lídry

Týden.cz připomíná také pozornost, kterou vzbudila avizovaná kandidatura exministra Jiřího Pospíšila za TOP 09. „Na některé věci máme s TOP 09 odlišné názory, referendum ohledně eura by mělo proběhnout, ale to jsou témata, kterým se nechci věnovat," uvedl Pospíšil, který oznámil svůj odchod z ODS na konci ledna.

Pro úplnost připomeňme také jména lídrů kandidátek ostatních stran. ČSSD vede do voleb sociolog Jan Keller, do čela kandidátky hnutí ANO se postaví bývalý eurokomisař Pavel Telička. Lídrem komunistů bude poslankyně Kateřina Konečná, za lidovce exministr Pavel Svoboda. Hnutí Úsvit Tomio Okamury nominovalo advokátku Kláru Samkovou, o vstup do europarlamentu má zájem také někdejší premiér Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…