Německá dívka chválila AfD. Odvedli ji. Plán proti „extremismu“: Jako v NDR

18.03.2024 8:51

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová představila nový balíček vládních opatření pro boj proti pravicovému extremismu. Nová opatření reagují na aktuální vývoj a navazují na dřívější akční plán ministerstva vnitra z roku 2022. Faeserová označila pravicový extremismus za nelidskou ideologii, která ohrožuje společnost a musí být tvrdě potlačena. Balíček opatření zahrnuje posílení odolnosti demokracie, úsilí o vysušení finančních zdrojů pravicově extremistických sítí a boj proti nenávisti na internetu. Kritici včetně ústavních expertů varují před možným porušením základních svobod a práv občanů. „Každý vzdělaný občan NDR tento přístup pozná. Měli bychom se zdržet vybavení státu takovými represivními opatřeními,“ říká publicistia Mathias Brodkorb.

Německá dívka chválila AfD. Odvedli ji. Plán proti „extremismu“: Jako v NDR
Foto: Spolkové ministerstvo vnitra, Henning Schacht
Popisek: Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová představuje nový balíček opatření na ochranu demokracie a boj proti pravicovému extremismu

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53649 lidí

„Chceme využít všechny nástroje právního státu k ochraně naší demokracie. Chceme rozbít pravicově extremistické sítě, připravit je o příjmy a odebrat jim zbraně. Skutečnost, že tolik lidí se v tuto chvíli staví proti nenávisti a za demokracii, je pro nás povzbuzením i posláním. Jde o obranu naší otevřené společnosti před jejími nepřáteli,“ představila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová z SPD spolu s prezidentem Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Thomasem Haldenwangem a prezidentem Spolkového kriminálního úřadu Holgerem Münchem nový balíček opatření na ochranu demokracie a boj proti pravicovému extremismu.

Nová represivní a preventivní opatření navazují na akční plán Spolkového ministerstva vnitra proti pravicovému extremismu z roku 2022 a reagují na aktuální vývoj.

Německá ministryně tzv. pravicový extremismus označila za „nelidskou ideologii“, jíž musí být zabráněno v dalším nahlodávání společnosti.

„K pravicově extremistickým sítím bychom měli přistupovat stejně jako ke skupinám organizovaného zločinu. S těmi, kdo se vysmívají státu, se musí vypořádat silný stát. To znamená důsledně trestat každý přestupek proti zákonu,“ prohlásila Faeserová.

Nový balíček obsahuje body – jako například „posílení odolnosti demokracie“, kde je zdůrazněna nutnost ochrany nezávislého Spolkového ústavního soudu.

K boji proti pravicovému extremismu také musí v Německu být „celostátní přístup“. „Státní orgány musejí v rámci svých zákonných pravomocí ukázat uznaným extremistům hranice na všech úrovních. Případné porušení zákona musí být účinně stíháno, aby byl vyslán jasný signál, že silný stát je nedílnou součástí obranné demokracie,“ uvádí se u tohoto bodu.

V dalším bodu se Německo bude pokoušet „vysušit finanční zdroje pravicově extremistických sítí“.

Bojovat se bude i s nenávistí na internetu. Z internetu by měl být odstraňován pravicově extremistický obsah: „Spolkový kriminální úřad dále rozvíjí své strategie a nástroje boje proti nenávistným projevům na internetu a personálně a organizačně se nastavil tak, aby zvýšil tlak na stíhání trestných činů na internetu, například pomocí hodnoticích projektů a vyšetřovacích postupů v digitálním prostoru.“

Konkrétně to znamená, že každý, kdo se na facebooku nebo instagramu vyjadřuje radikálně nebo zpochybňuje stát či jeho politiku, je podezřelý z pravicové agitace – a stává se podezřelým případem pro státní bezpečnost, uvádí německý deník Bild v souvislosti s případem školačky, která na TikToku sdílela video vyzdvihující AfD a připsala k němu, že Německo pro ni nepředstavuje jen „místo, ale domov“.

Ředitel školy na dívku zavolal státní bezpečnostní službu, tři policisté ji na konci února v důsledku těchto opatření ministryně vnitra odvedli z hodiny chemie. Žákyni bylo doporučeno, aby se napříště takových příspěvků „pro svou vlastní ochranu“ zdržela.

Podobně hodlá vláda postupovat i v souvislosti s bojem proti dezinformacím.

Balíček opatření najdete celý k přečtení zde.

Prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang nový balíček opatření chápe takto: „Nesmíme se dopustit chyby, že bychom u pravicového extremismu sledovali pouze násilné tendence, protože jde také o verbální a mentální posuny hranic. Musíme si dávat pozor, aby se myšlenkové a jazykové vzorce neprosadily v našem jazyce.“

Ústavní experti nicméně varují, že v kontextu se svobodou názoru a projevu hraje Faeserová nebezpečnou hru. „To, co zde paní Faeserová sleduje, je čistá ideologie a protiústavní,“ říká expert na ústavní právo Rupert Scholz pro BILD am SONNTAG „Delegitimizuje svobodu názoru, základní právo našeho demokratického ústavního státu!“

Každý občan má podle Scholze právo „kritizovat politiku vlády semaforu“ – vlády složené z SPD, FDP a stranou Zelených „Každý, kdo tento postoj hanobí, je v podstatě na cestě zpět k diktatuře SED v NDR. Tam byli lidé také hanobeni a pronásledováni s obviněním z ‚protistátní agitace‘,“ připomíná Scholz.

Podobně argumentuje i publicista a bývalý ministr financí spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Mathias Brodkorb, zakladatel a hlavní autor projektu Endstation Rechts, který zkoumal pravicově extremistické ideologie. Podle něj: „Každý vzdělaný občan NDR tento přístup pozná. Měli bychom se zdržet vybavení státu takovými represivními opatřeními,“ řekl Brodkorb ve vysílání ZDF.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zoufalství ze strachu , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 18.03.2024 10:39:07
Už to nebude trvat dlouho a liberální totalita padne na hubu. Ti hlupáci si neuvědomují, jak rychle ztrácí podporu díky totalitním manýrům, které se snaží násilím prosadit. A to jakým způsobem to dělají pouze ukazuje na obrovský strach ze svého neodvratného konce. Tím, že budou zavírat lidi do kriminálu za své osobní názory, porušují základní demokratické principy a tohle jim prostě neprojde. Tak dalece zase lidi i ty ovce sebou nenechají orat. Jsme přímými svědky rozpadu západní civilizace. Už teď si spousta lidí uvědomuje že je to boj mezi pár nejvlivnějších a nejbohatších darebáků se zbytkem populace.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …